Moeten we de jenever en het pintje voor de Sint dan ook verbieden? 

Abou Jahjah wil een neutrale piet, een moreel aanvaardbare piet. Zo is opnieuw een feest dat voor kinderen het hoogtepunt van het jaar zou moeten zijn, misbruikt om aandacht te krijgen. Aandacht waarvoor? Dat het zou draaien rond de kwetsende connotatie die mensen met een donkere huidskleur zouden ervaren. Daar twijfel ik sterk aan. Movement X onder de aandacht brengen via een kinderfeest, lijkt mij dichter bij de waarheid te liggen. Maar goed, ook dat is uiteraard maar een veronderstelling.

Ik ben moslima, net als meneer Jahjah een moslim is. Hij is er een van cultuur en niet van geloof. Ik ben een moslima van cultuur én geloof, maar tegelijkertijd ben ik ook een echte Vlaamse, met een mooie Vlaamse cultuur.

Sinterklaas en Zwarte Piet maken deel uit van die mooie Vlaamse cultuur. Zij zitten verweven in de genen van menig Vlaams kind. Het is een traditie die ik apprecieer en waar ik alleen maar blij van kan worden.

Nog nooit heb ik een kind, van welke huidskleur dan ook, spontaan de redenering zien maken dat Zwarte Piet zou kunnen lijden onder het feit dat hij zwart is. Nog nooit heb ik een kind de vergelijking horen maken tussen Zwarte Piet en ons koloniale verleden.

Waarom Zwarte Piet zwart ziet, is een vraag die wél op de lippen van elk kind ligt. Uiteraard is het enige correcte antwoord dat de schoorsteen zijn werk doet. Jaren door schoorstenen kruipen laat namelijk sporen na die niet meer uit te wissen zijn.

En net dat is het mooie aan Zwarte Piet. Ik weet niet welke huidskleur hij heeft.

Wanneer Abou Jahjah vraagt naar een neutrale piet. Wel, dan kan ik hem alleen maar zeggen ‘die hebben we meneer Jahjah’! Niemand is zo kleurrijk en neutraal als Zwarte Piet! Hij is de enige man die zonder vooroordeel door iedereen aanvaard wordt. Hij is de man waarvan we nooit echt weten welke huidskleur er verscholen zit achter de lagen roet. Hij is de enige man waarvan niemand weet welke politieke voorkeur hij heeft, de enige man waarbij iedereen beseft dat hij er is voor iedereen. En hij is de enige man die erin slaagt miljoenen kindjes braaf te doen wezen, voor minstens één dag.

Willen we het echt toelaten dit fantastische kinderfeest te laten verzieken door politieke correctheid? Willen we tradities laten verdwijnen door aandacht te vragen voor standpunten via de verkeerde kanalen? Dan stel ik voor dat we het jeneverke en het pintje van de Sint ook maar ter discussie stellen. Want de kans is groot dat alcoholmisbruik ontstaat bij de schoen die we klaarzetten voor de Sint en zijn fantastische Zwarte Piet. Laat ons eerlijk zijn, willen we het echt zo ver drijven?

5 comments

 1. Wat deze moslima schrijft, kan niet door ons, “blanken”, beter verwoord worden. Deze dame gaat echt op zoek naar begrip en respect voor elkaar, elkaars cultuur en tradities. Zij is een tegenpool voor alle onbegrip langs beide kanten. Zij wil kinderen laten genieten van een kinderfeest, zoals Sint-Niklaas, zoals wij hen graag willen laten genieten van hun Suikerfeest of ieder positief feest van gelijk welke cultuur!
  En zo ken ik nog vele mensen van een andere cultuur en van een ander ras die vast maar één doel voor ogen hebben: tevreden samenleven! Helaas is dat de “stille” meerderheid! Wat willen wij meer in dit rijke Westen! Misschien toch ook nog wat meer voor de armsten!
  LEZEN dit artikel!
  Van harte dank mevrouw Nabilla Ait Daou

  Carl Buts

  Like

 2. De voorbije week spraken mijn kindjes onderling over Zwarte Piet. Waarom is hij Zwarte Piet? “Omdat hij rode lippen heeft!” antwoordde mijn zoontje van 7j. Grote zus vroeg of hij daaronder eigenlijk bruin of wit was, broer-lief zei:” Dat weet ik niet, dat doeternietoe, hij heeft rode lippen, hij is dé zwarte Piet!” Ik heb me niet gemengd in dit gesprek en deed alsof ik het niet hoorde, maar mooier kan toch niet. Kinderen lossen die vragen in hun eigen logica op en geven geen blijk van racisme of wat dan ook. De rol van Zwarte Piet is al zo hard geëvolueerd doorheen de tijd, laat dat ook nu zijn werk doen, op een eigen tempo!

  Mooi artikel!!

  Like

 3. De kern van het probleem is niet allen de aandacht , maar het feit dat mensen als Jajah zich opwerpen als vertegenwoordiger van de (alle) migrantengemeenschappen in ons land. Met de Zwarte Piet” truuk wil hij dat extra in de verf zetten. Het is evident dat deze vertegenwoordigersrol zo belachelijk is als de uitspraak van Belkacem destijds, toen hij in Terzake beweerde dat zijn shariah4belgium 6 miljoen leden telde, met name alle moslims van Europa.
  Het is ook evident dat de meerderheid van migranten zich niet door hem vertegenwoordigd voelt. Maar het belachelijke en deze evidentie vervagen sterk omdat de pers hem zonder blozen ook zo afschildert. het lijkt wel dat zij niet liever zouden hebben dan dat hij zo’n vertegenwoordiger is .
  Als men de autochtonen gaat verwijten om dergelijk attitudes te veralgemenen bij de migrantenbevolking tot een groeiend racisme, dan is dat zeker een groot deel aan mensen als hem en de pers te wijten. Immers, de vertegenwoordiger handelt zoals diegenen die hij vertegenwoordigt willen dat hij handelt. Daarom komt een stem als de uwe als geroepen voor alle partijen. Maar dergelijke stemmen zijn er te weinig om het beeld te wijzigen en Jajah z’n vertegenwoordigerstitel af te nemen, hélaas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s