Renovatie Belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Vandaag gaf ik samen met mijn collega Fons Duchateau het officiële startschot van de renovatie van wat we wel het meest iconische gebouw van onze prachtige stad kunnen noemen.

De 500 jaar oude Belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ondergaat de komende 2 jaar restauratiewerken. De historische Belforttoren – en bij uitbreiding de hele kathedraal – is niet zomaar een ‘kerk’, het is tevens een waardevol kunstobject. En dat maakt het zo belangrijk om het gebouw goed te bewaren, zodat ook onze kinderen, onze kleinkinderen en ook hun kinderen er van kunnen blijven genieten.

We wilden dit bijzondere moment van tijdelijk afscheid van de klok en het beiaardspel dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op vraag van de stad schreef onze stadsdichter – Maud Vanhauwaert – een gedicht in het kader van de herstelwerken, en verwerkte het samen met beiaardier Koen Van Assche tot een unieke voorstelling.

Maud besloot een gedicht te schrijven waarin je de stem van de kathedraal hoort. Ze stelt de kathedraal voor als een lieve oude vrouw die voorbijgangers aanspreekt. Ze is trots op de glorie die ze uitstraalt, maar betreurt tegelijk dat iedereen haar vooral als een overblijfsel van het verleden ziet.

Hierbij legt ze op metaforische wijze een link naar de ouderen binnen onze huidige maatschappij, die al te vaak kampen met eenzaamheid, waarbij ze zich de vraag stelt of we ons niet te weinig afvragen wat oudere mensen te vertellen hebben en kunnen betekenen.

Ze rond haar gedicht dan ook af met een warme oproep om de oude lieve vrouw niet af te schrijven, waarmee ze tegelijk ook een oproep doet om het monument – ook al staat het nu wat ingesloten in een werfomheining – niet links te laten liggen en een bezoekje te brengen.

Het fragment luidt:

“Schrijf deze oude lieve vrouw niet af

Al hang ik aan katheders, aarzel niet

Vooral nu ik haper

                        nader.”

Het gedicht zal nog een hele week elke dag, van 2 april tot en met 7 april – tezamen met de beiaard weerklinken vanuit de kathedraal over de stad, telkens om 20u. Dit moment is tevens het tijdelijk afscheid van de beiaard en de luidklokken, die tijdens de restauratiewerken zullen zwijgen.

Maud werkte samen met grafisch ontwerper Jelle Jespers om deze oproep op de steigerdoeken te integreren. In het ontwerp haperen de letters ook: je moet moeite doen om het te lezen, maar als je dit doet, maak je contact met de tekst en met de toren.