Stad investeert opnieuw 2 miljoen euro in betaalbare kinderopvang!

Stad Antwerpen investeert 2,04 miljoen euro extra in betaalbare kinderopvang, goed voor 213 nieuwe inkomensgerelateerde opvangplaatsen: ouders betalen er een prijs die afhangt van hun inkomen.

In de stad blijft veel vraag naar opvang voor baby’s en peuters waar ouders een tarief betalen dat aangepast is aan hun inkomen. Daarom investeert de stad 2,04 miljoen euro extra per jaar.

213 extra betaalbare kinderopvangplaatsen

13 kinderdagverblijven zullen dankzij deze extra investering van de stad Antwerpen kunnen omschakelen van een vaste prijs naar het inkomensgerelateerd systeem. Deze 13 kinderdagverblijven organiseren samen 213 opvangplaatsen.

Jonge ouders met baby’s of peuters jongleren vaak tussen werk en privé. Ze verdienen toegang tot kwaliteitsvolle en meer betaalbare kinderopvang. Stad Antwerpen blijft daarom investeren in extra inkomensgerelateerde opvangplaatsen in de Scheldestad.

Eerder dit jaar – in februari – besloot de stad al om samen met het agentschap Opgroeien te investeren in extra inkomensgerelateerde opvangplaatsen. Zowel Vlaanderen als Antwerpen besloten toen om elk 2,4 miljoen euro in te zetten. Deze 4,8 miljoen euro zorgt voor 236 opvangplaatsen die omschakelen van een vaste prijs naar het inkomensgerelateerd systeem en 181 nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen. De opstart van deze nieuwe kinderopvangplaatsen is voorzien ten laatste eind 2026. De nieuwe opvangplaatsen zijn gelegen in de wijken met de grootste vraag naar kinderopvang, onder andere in Hoboken, Deurne Zuid, Deurne Dorp en Merksem. 

Met deze investering wordt kinderopvang betaalbaarder en wordt tegelijkertijd de opvangcapaciteit verhoogd. Bovendien stelt het inkomensgerelateerd systeem een organisator van kinderopvang in staat om een betere verloning te geven aan de kinderbegeleiders. 

Stad Antwerpen trekt jaarlijks al ongeveer 2 miljoen euro uit voor de ondersteuning van kinderopvangplaatsen die een inkomenstarief hanteren. In februari besloot de stad dit bedrag te verhogen met 2,4 miljoen. Nu komt daar jaarlijks nog eens 2,04 miljoen euro bij.  

In totaal komen er zo 630 extra inkomensgerelateerde opvangplaatsen bij in de stad.