Kinderopvang

De bevoegdheid kinderopvang valt deze bestuursperiode opnieuw onder mijn hoede.

Vorige legislatuur was de belangrijkste doelstelling op vlak van kinderopvang het behalen van de Barcelona-norm, die zegt dat 33 op 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar een opvangplaats moeten hebben. Dat is niet evident in een grootstad waar de plaatsen schaars zijn. In de zomer van 2017 behaalde Antwerpen de Barcelona-norm: een jaar sneller dan de meest ambitieuze voorspelling.

Voor kinderopvang ga ik ook deze bestuursperiode verder op de ingeslagen weg. De mooie resultaten uit de vorige periode werden behaald dankzij een sterke regierol vanuit de stad en verschillende ondersteunings- maatregelen voor de private sector. We zetten deze inspanningen verder om zo voldoende opvangplaatsen te creëren om aan de reële nood aan kinderopvang te kunnen voldoen.

Voor deze extra capaciteit kijk ik opnieuw naar de private sector. Uiteraard blijf ik ook investeren in de stedelijke kinderopvang. Hier zetten we in op moderne, duurzame en kwalitatieve verblijven, maar we breiden de stedelijke kinderopvang niet uit.

Tevens zorgen we voor voldoende plaatsen voor kinderen met een beperking of extra zorgnood en voorzien we in voldoende occasionele opvang bij partners die hier structureel rond werken, zoals de OKiDO’s.

Nabilla

2 comments

 1. Geachte mevrouw Ait Daoud,
  Beste Nabilla,

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de kinderopvang open moet blijven.
  Er wordt door onze eerste minister gemeld dat bedrijven die open blijven moet voorzien dat er voldoende afstand wordt gehouden.

  Dat is onmogelijk in de kinderopvang, maar toch wordt verwacht dat we open blijven.

  Wij worden geconfronteerd met veel ouders die thuis zijn, zowel werkloos als thuiswerkend, maar toch brengen zij hun kinderen en wij mogen niet weigeren.

  Dat is onverantwoord ten opzichte van ouders die wel in de zorgsector werken, onze medewerkers en wij als uitbaters.

  Feit is dan wel dat er minder dan de helft aanwezig is, maar we kunnen geen medewerkers naar huis sturen om economische redenen: we zijn nog open, dus onze verdiensten zijn in theorie verzekerd.

  Kan hier iets aan gedaan worden aub?
  Desnoods enkel in stad Antwerpen, maar aub, denk ook aan onze eigen kinderen en onze medewerkers en ouders die echt in de zorgsector werken.

  Met vriendelijke groeten,
  Luc Brabants
  Kinderopvang Het Engeltje
  Merksem
  03 663 33 60

  Like

  1. Geachte heer Brabants,
   Beste Luc,

   Ik begrijp zeer goed de bezorgdheid op het terrein. De situatie waarin we ons vandaag bevinden is uitzonderlijk en vraagt ook doorgedreven inspanningen van ieder van ons.

   Zoals u weet is kinderopvang een Vlaamse bevoegdheid en heeft de hogere overheid beslist dat kinderopvang tot de lijst van essentiële dienstverlening behoort, zodat minstens de kinderen van mensen in een zorgberoep er terecht kunnen.

   Ik begrijp dat de ongerustheid en onduidelijkheid groot is. Ik en mijn kabinet dringen er dan ook sterk op aan bij de bevoegde minister om zo snel mogelijk de correcte info en de nodige richtlijnen alsook de maatregelen ter compensatie van deze moeilijke periode te communiceren naar de bredere kinderopvangsector.

   Aangezien u ook lid bent van het Antwerpse LOK, wordt u ook via dat kanaal op de hoogte gehouden van zodra er meer informatie beschikbaar is.

   Met vriendelijke groeten,

   Nabilla

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s