Mijn brief aan onze burgemeester

Ik zou me aangevallen kunnen voelen door jouw uitspraken.
Ik zou me ook kunnen onderdompelen in het slachtofferbad.
Maar ik zou ook kunnen zeggen. “Ik begrijp mijn burgemeester”.

Niet omdat we beiden een lidkaart hebben van dezelfde partij.
Niet omdat ik verplicht word mijn burgemeester te gehoorzamen.
En nog veel minder omdat hij de voorzitter is van mijn partij.

Maar wel omdat ik hem echt begrijp.

Het is al te gemakkelijk elke uitspraak uit een context te trekken en het een eigen leven te laten leiden. Het is nog veel gemakkelijker een uitspraak uit context te trekken en hem naar je eigen hand te zetten.

Het blijkt daarentegen eens zo moeilijk een uitspraak correct te kaderen.

Dat er racisme bestaat in Vlaanderen is een vaststaand feit en dat valt niet te ontkennen.
Dat het woord racisme te pas en te onpas gebruikt en misbruikt wordt, ook dat gaan we niet ontkennen.
Dat racisme wordt aangegrepen om een individueel falen te rechtvaardigen, is eigenlijk niet eens zo verwonderlijk. Het is namelijk veel gemakkelijker de oorzaak van falen te zoeken in externe factoren.
Het spijtige van dergelijke semantische discussies is dat men echter voorbijgaat aan de essentie.

Problemen kan je oplossen, maar dan moet je wel eerst het lef hebben ze te benoemen.

Het klopt dat mensen met een migratieachtergrond nog dagelijks gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt en huurmarkt. We moeten dit met z’n allen onder ogen durven zien.
Het klopt dat racisme vaak als alibi gebruikt wordt. Ook dat moeten we durven toegeven.

Daarom is het benoemen van het probleem net dé aanzet tot dialoog. De onrust en demotivatie die er nu heerst binnen de jeugdsector begrijp ik. Jongeren en jeugdwerkers nemen hun verantwoordelijkheid, hun burgerschap. Zij zijn de mede-eigenaars van onze stad. Door iedereen in hokjes te duwen, kom je niet tot verbinden. Maar door jezelf in een slachtofferrol te duwen, nog veel minder. Stap één is gezet, laat ons hier niet stoppen en overgaan tot het effectief oplossen van de problemen die zich stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s