De collectie van het MAS trekt erop uit!

Het MAS brengt de collectie buiten de museummuren. Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reizen dit jaar 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. Nooit eerder leende het museum stukken uit aan een partner die zelf geen museum is. Ook onze woonzorgcentra krijgen een primeurtje. Een deel van de MAScollectie zal te zien zijn op interactieve belevenistafels in Vlaamse woonzorgcentra, waar de bewoners de objecten en verhalen spelenderwijs leren kennen.

Het MAS zoekt voortdurend naar manieren om verbinding te maken met de stad en haar inwoners. Dit jaar zorgen twee initiatieven ervoor dat twee doelgroepen buiten de museummuren direct betrokken worden bij de collectie.

In deze moeilijke tijden zijn we erg blij dat het MAS dit jaar goed begint met twee schitterende initiatieven waarbij het MAS verder werkt aan een van haar kernwaarden om met participatieprojecten de stad in te trekken. Ik ben er zeker van dat onze leerlingen het erg spannend zullen vinden om échte museumstukken te mogen uitpakken in hun klas en dat veel bewoners van onze woonzorgcentra veel stukken uit hun jeugd zullen herkennen op de interactieve belevenistafels.

Wondere pluim

In de gloednieuwe tentoonstelling ‘Luister’ voert het museum in het najaar, samen met schrijver Dimitri Leue, de MAScollectie op in een meeslepend luisterspel met verhalen uit de stad. Want de havenstad is nooit uitverteld. Het MAS gaat voor deze expo op zoek naar nieuwe verhalen van Antwerpse leerlingen.

Elk jaar organiseert De Veerman samen met ouders en andere partners ‘De Wondere Pluim’, een schrijfwedstrijd voor leerlingen van de lagere school. Alleen krijgen ze dit jaar niet alleen een titel die hen kan inspireren, maar ook een authentiek museumstuk dat tijdelijk in hun school een plek krijgt.

Tijdens een workshop eind vorig jaar koos een groep kinderen welke objecten er uit de expo ‘Luister’ naar de scholen zullen reizen. Het resultaat is al even divers als de collectie zelf: oude telefoons, een vogelbek, maskers, een houten kameel, een hond in papier-maché,…  Eens aangekomen in de scholen, kiezen de deelnemende leerlingen of ze hun verhaal op het museumstuk baseren of iets helemaal anders doen. Maar wie rond het object iets bedenkt, maakt met zijn of haar verhaal in het najaar kans op een plekje in de expo, waar de 35 objecten getoond zullen worden. Bezoekers kunnen dan zelf puzzelen welk verhaal bij welk stuk hoort. Het museum zetelt in de jury en bepaalt mee wie in de prijzen valt.

Belevenistafels

Kunst en cultuur beleven is voor sommige ouderen en mensen met dementie niet evident. Het MAS werkt daarom samen met de Nederlandse organisatie Onwijs. Zij ontwikkelden, samen met het Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum, software voor speeltafels met multitouch-functies. Die helpen bewoners van woonzorgcentra en mensen met dementie om digitaal en interactief cultuur te beleven.

Als eerste Belgische museum zal het MAS met objecten en verhalen uit de expo ‘Antwerpen à la Carte’ te zien zijn op de belevenistafels. Samen met hun begeleiders kunnen de bewoners foto’s en filmpjes bekijken, muziek horen en prikkelende vragen krijgen om zo herinneringen op te roepen. Het MAS geeft extra tips om tegelijk ook zaken te proeven of te ruiken. Zo maakt het museum haar collectie ook voor deze groep op een laagdrempelige manier toegankelijk. Verschillende woonzorgcentra testten de tafel uit, waaronder de bewoners van Antwerps woonzorgcentrum Cadiz, waar het alvast positief werd onthaald.

Praktisch

‘Luister’
Expo vanaf 30 oktober 2021
MAS
Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen
https://www.mas.be/nl/content/luister

‘Wondere pluim’
Vanaf 1 februari: transport van de objecten naar de scholen
24 februari: schrijfdag in de scholen
April-mei: jurering
Eind juni: Pluimfeest

Belevenistafel
vanaf 19 februari in de woonzorgcentra
https://www.belevenistafel.nl/