Boem Paukeslag: Antwerpen herdenkt Paul van Ostaijen

125 jaar Paul van Ostaijen en 100 jaar Bezette Stad

In 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en exact 100 jaar geleden verscheen zijn dichtbundel ‘Bezette Stad’. Samen met verschillende partners werkte de stad Antwerpen een programma uit om Van Ostaijen te herdenken: tentoonstellingen, wandelingen, boeken, theater en nog veel meer. De aftrap wordt gegeven op de verjaardag van Van Ostaijen: 22 februari 2021.

Paul van Ostaijen (1896-1928) is een van de bekendste Vlaamse dichters. Zijn leven en werk is onlosmakelijk verbonden met Antwerpen. Hij werd er geboren, ging er naar school en stortte zich in het Antwerpse nachtleven, waar hij kunstenaars en schrijvers ontmoette. Hij begon gedichten te schrijven terwijl hij voor zijn inkomsten een baantje had als klerk op het Antwerpse stadhuis. Van Ostaijens dichtbundels, ‘Music-Hall’ (1916), ‘Het sienjaal’ (1918), ‘Bezette stad ‘(1921) en ‘De feesten van angst en pijn’ (1928) zijn iconisch geworden.

Paul van Ostaijen voelde als geen ander de polsslag van de stad. Zijn poëzie is tijdloos en blijft inspireren. Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag organiseert de stad samen met een aantal partners een bruisende verzameling evenementen, wandelingen, exposities, publicaties, interventies en voorstellingen. Het Letterenhuis, het Paul van Ostaijengenootschap, het Vlaams-Nederlands huis deBuren en twintig Antwerpse musea, bibliotheken, academies, galerijen, kunstencentra en uitgeverijen brengen dit jaar samen hulde aan de beroemde Antwerpse dichter.

Aftrap met marathonuitzending en open air-expo

Op 22 februari zou Van Ostaijen 125 jaar geworden zijn. Niet toevallig starten dan de eerste activiteiten. Het Paul van Ostaijengenootschap en het Vlaams-Nederlands huis deBuren slaan de handen in elkaar en zenden vanaf zondag 21 februari de marathonuitzending ’24 uur van Paul van Ostaijen’ uit vanuit het geboortehuis van Paul van Ostaijen in Antwerpen.

Matthijs de Ridder, biograaf, en Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren, ontvangen tal van gasten in hun studio. Samen ontrafelen ze ‘Bezette Stad’, strooien ze met feitjes en ontkrachten ze bestaande mythes. Ze bellen experten op en tonen hoe kunstenaars de bundel vertaalden naar ‘Besmette Stad’ waarin we vandaag leven. De uitzending mondt op maandagavond vanaf 19.30 uur uit in een grote liveshow Boem Paukeslag! met onder meer Spinvis, Fulco, Jauouad Alloul, Mira en Shamisa Debroey. Iedereen kan de uitzending volgen via www.deburen.eu van zondag 21 februari om 22 uur tot maandag 22 februari om 22 uur.

Vanaf dan zal de stad ingezet worden als open air expo-ruimte. Iconische fragmenten uit ‘Bezette Stad’ zullen op verschillende plaatsen in de stad getoond worden. De geselecteerde teksten zijn ook 100 jaar later nog ijzingwekkend relevant.

Expo in het Letterenhuis

Met de expo ‘Boem Paukeslag. Bezette Stad 100!’ brengt het Letterenhuis de vele lagen die achter de dichtbundel ‘Bezette Stad’ schuilgaan: een tijdsbeeld, een vernieuwende kunstvorm en poëzie met vele interpretaties en beschouwingen. Paul van Ostaijen schetst op filmische en poëtische wijze het Antwerpen van tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef de cyclus gedichten die door de ritmische typografie van Oscar Jespers lezen als een partituur. Van Ostaijen roept met zijn bundel niet alleen beelden van een verlaten stad op, maar de poëzie en de typografie samen creëren ook een heel nieuwe wereld.

Naast een expo in het Letterenhuis zal ook een multimediale installatie rondreizen in Vlaanderen. Daarin gaan vijf jonge kunstenaars met een frisse, eigentijdse blik aan de slag met ‘Bezette Stad’. Shamisa Debroey, Younes van den Broeck, Maja Ajmia Yde Zellama, Lisette Ma Neza en Jens Meijen geven een eigentijds antwoord op de actuele relevantie van de dichtbundel.

Praktisch

Van Ostaijen leeft

Een twintigtal verschillende partners organiseren activiteiten rond Paul Van Ostaijen en ‘Bezette Stad’. Voor een volledig overzicht van het aanbod: zie de bijlage.

www.vanostaijenleeft.be

‘Van Ostaijen leeft’ is een organisatie van stad Antwerpen en een twintigtal partners