DIVA verhuist tijdelijk naar de Grote Markt

Vanaf 21 maart 2022 sluit DIVA haar tentoonstellingszalen wegens geplande renovatiewerken. In afwachting van de heropening op 8 december 2022 opent DIVA een expo, info-punt en museumshop op een prachtige locatie om de hoek: het voormalige infokantoor van Visit Antwerp. De bibliotheek, atelier en eventzalen blijven geopend tijdens de werken aan de Gildekamersstraat.  

Het museum plant een aantal ingrijpende renovatiewerken in 2022. Zo worden de daken gerenoveerd conform de Vlaamse regelgeving en restaureert het museum haar gevel en de glas-in-loodramen. Om deze werken uit te kunnen voeren sluiten de tentoonstellingszalen voor een periode van acht maanden. DIVA maakt van deze periode gebruik om haar vaste opstelling aan te passen en heropent op 8 december 2022. Conform afspraken met Vlaanderen gebeurt deze aanpassing om de vijf jaar.  

“Met het voormalige infokantoor van Visit Antwerpen heeft DIVA een knappe pop-up op de Grote Markt beet. De unieke locatie biedt ruimte voor een expo, een infopunt en een museumshop en stelt DIVA in staat om de verbouwingswerken aan de Gildekamersstraat te overbruggen. Het museum ondergaat een verregaande renovatie maar kan de publiekswerking mede dankzij de pop-up verder zetten. Zo winnen de diamantliefhebbers, zowel de toeristen als de Antwerpenaren, twee keer!”

DIVA richt op het gelijkvloers een info-punt, museumshop en expo in. In deze pop-up expositie worden de drie pijlers van DIVA gepresenteerd in een verhaal dat zelden belicht wordt. ‘DIVA: Work in Progress’ vertelt de verhalen áchter de diamanten, juwelen en zilveren objecten die het museum in haar vaste opstelling toont. In drie zalen ontdekt de bezoeker welk werk er in de objecten én de mensen gaat zitten voordat een steen, een stuk of een maker “museumwaardig” is. De expo opent medio april, de museumshop met bezoekersonthaal opent op 21 maart.

De eventzalen, bibliotheek, atelier en educatieve ruimte blijven in gebruik aan de Suikerrui. Een uitgebreid publieksprogramma met workshops, DIVA talks, artists-in-residence, open atelierdagen en een educatieprogramma worden aangeboden op de huidige site. Ook de aangrenzende binnentuin, het Leonie Glassplein, blijft toegankelijk tijdens de werken.