LEES! Het Boekenfestival gaat toch niet door

LEES! Het Boekenfestival gaat dit jaar dan toch niet door in Antwerp Expo: dat is in de eerste plaats bijzonder jammer voor de lezer, voor elke rechtgeaarde boekenfanaat. Jammer, want de geslaagde pocketeditie van vorig jaar heeft bewezen dat Antwerpen de Boekenbeurs nog altijd een warm hart toedraagt.

Het is ook zeer te betreuren voor het Vlaamse boekenvak. Samen met enthousiaste partners als de boekhandels, de Vlaamse auteurs, Literatuur Vlaanderen en het Boekenoverleg had de stad Antwerpen bijzonder veel zin in een nieuwe, extra-large editie van LEES!, maar de grote uitgeverijen hebben er anders over beslist.

Maar we blijven niet bij de pakken zitten. De stad Antwerpen maakt van de maand november toch een boekenfestijn. De stad bereidt een Stadsfestival en een heuse Boekenmaand voor. De hele maand november kan de stadsbewoner en -bezoeker nieuwe boeken en verhalen ontdekken en extra genieten van hun favoriete auteurs. Samen met de Antwerpse boekhandels, bibliotheken en literaire partners zet de stad auteursontmoetingen, signeersessies, festivals en literaire events op. We gaan nu met alle spelers in de sector samen zitten om te bekijken of er nog meer mogelijk is, boven op wat al was gepland.

Ik hoop oprecht dat de rust in het boekenvak de volgende maanden weerkeert – en dat het gezond verstand regeert. Geen Boekenbeurs is jammer, want Vlaanderen is heus wel groot genoeg voor méér dan één groot boekenevent per jaar. We hoeven elkaar geen stokken in de wielen te steken, er is voor iedereen een plek onder de zon. Wie oprecht met het boekenvak bezig is, die heeft toch een groot hart voor het boek? Die mikt toch op zo veel mogelijk leesbevordering en leesplezier?