Het oude goud steekt over

Het nieuwe verkeersbord in Beersel. Opgepast voor overstekende senioren.

Het bracht in eerste instantie een lach op mijn gezicht. Ik kon het wel smaken. Een ludieke actie, niet slecht gevonden én we spreken er allemaal over. Geslaagd zou ik zeggen!

Ik ben er dan ook helemaal van overtuigd dat het een goed bedoeld initiatief was.
Ik ben er ook van overtuigd dat het ontstaan is vanuit een reëel probleem.
Ludieke acties en initiatieven ontstaan niet zomaar
Langs de andere kant denk ik,  wat moet ik er eigenlijk mee?

Wil dit zeggen dat het ok is wanneer ik me niet verantwoordelijk gedraag als een trotse moeder met haar net stappende peuter het zebrapad wil oversteken?
Wil dit zeggen dat het ok is wanneer ik me als een roekeloze chauffeur gedraag in de buurt van een zebrapad, zonder waarschuwing voor ons oud goud?
Ik ga ervan uit dat het oversteektempo van de net stappende peuter gelijkaardig is aan dat van de net iets minder mobiele dame.
Ik veronderstel dat ook wel meerder mensen de straat oversteken op die bewuste plek, maar  helemaal overtuigd ben ik niet.
Misschien kunnen we best het ganse gamma aan overstekers op een bord plaatsen. Lijkt me het meest veilige scenario. Of niet?

Nu, ik begrijp het dat sommige borden de zwakkere weggebruiker in onze samenleving proberen te beschermen.
Ik begrijp dat dat het soms nodig is als bestuurder te weten wanneer je je begeeft in de buurt van een plek waar op piekmomenten net iets vaker mensen de weg oversteken dan op andere plekken. Een bord dat ons nog even extra waarschuwt. Het gezonde verstand wordt onmiddellijk aangesproken om je ogen op je rug aan het werk te zetten. Je snelheid gaat misschien nog iets lager dan de toegestane snelheid. Je voet begeeft zich via één of ander oerinstinct net iets dichter in de buurt van je rem.

En toch. Toch stel ik me dan vragen.
Is dat extra bord echt nodig?
Wanneer je je begeeft in de buurt van plekken waar je veronderstelt wordt je te houden aan een snelheidsbeperking van bijvoorbeeld 30 kilometer per uur, dan weet je dat je niet sneller mag rijden. Je weet dat er een reden is waarom de snelheidsbeperking teruggeschroefd wordt. En zelfs als je de reden niet kent, dan hou je je eraan. Zo gaat dat nu eenmaal met verkeersregels.

Is een extra bord dan echt nodig?

Moeten we bestuurders van een wagen blijven bepamperen met extra borden die hen waarschuwen voor wat ze eigenlijk met één bord weten?

Moeten we echt overgaan tot een straatbeeld dat ons om de tien meter extra gaat waarschuwen dat er misschien wel een gevaar zou kunnen zijn?
Moeten we naast elke weide van een boer een bord gaan planten dat een koe het misschien op een lopen zou kunnen zetten?
Moeten we naast elke horecazaak een bord gaan neerzetten dat een klant misschien wel te diep in het glas heeft gekeken en het dus mogelijk zou kunnen zijn dat hij iets minder recht de straat zou kunnen oversteken?

Misschien moet we gewoon allemaal even in de spiegel kijken en jezelf de vraag stellen of je dagelijks bewust en verantwoordelijk in de wagen zit. Misschien moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid als bestuurder eens opnemen en je gewoon aan de simpele regel van de snelheidsbeperking houden.

Want hoe meer verkeersborden ik tegenkom op mijn weg, hoe verwarder ik als bestuurder in de wagen zit.  En geef nu toe, een verwarde bestuurder die niet meer in staat is zijn gezonde verstand aan te spreken, wil je niet tegenkomen wanneer je de straat oversteekt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s