Koester ons talent!

“2 500 jongeren falen jaarlijks”. De voorpagina van De Morgen gisteren.

“Van de jongeren die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten, behaalde een op de drie zelfs geen getuigschrift in het basisonderwijs.  Dit blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Studie- en Schoolloopbanen. “
De verloren generatie worden ze genoemd. Zij die veel minder kans maken op een diploma middelbaar onderwijs. Zij die een groot risico lopen op langdurige werkloosheid. Zij die in één zin vernoemd worden met het falende onderwijsbeleid.
Een verlaging van de leerplichtleeftijd, meer aandacht voor taalverwerving en meer lessen op maat. Het zijn recepten die zouden kunnen leiden naar het bevechten van de ongekwalificeerde uitstroom.

Het zou kunnen…

Al vraag ik me af of dit echt alleen de verantwoordelijkheid is van ons onderwijsbeleid. Jongeren groeien op in onze maatschappij, niet enkel in het klaslokaal.

Volgens Unizo moeten jongeren dan weer zo lang mogelijk “in het systeem” blijven. “Dat is in de eerste plaats een taak van het onderwijs, maar ook bedrijven kunnen een rol spelen door het organiseren van stages”, zegt Karel Van Eetvelt. “Deze stages spelen echter vooral een motiverende rol. Nadien moeten jongeren waar nodig hun competenties versterken.”

Ik ben ervan overtuigd dat we niet vroeg genoeg kunnen starten met net die competenties te ontdekken en te ontwikkelen.

Vanaf dit jaar vormt de stad Antwerpen dan ook vijf jongerencompetentiecentra om tot JACO’s, centra voor Jeugdwerk, Arbeid, Competenties en Onderwijs. De grote meerwaarde is dat we op die manier een ruimere doelgroep (kinderen vanaf 6 jaar gaan aanspreken) en meer buurt- en onderwijsgericht gaan werken.

Wanneer we kinderen al op jongere leeftijd betrekken, kunnen ze optimaal begeleid worden in hun studiekeuze. Daardoor kan de schoolse uitval verminderen en krijgen ze op termijn meer kansen  op de arbeidsmarkt. De focus van deze JACO’s ligt vooral op het ontwikkelen van competenties. Talenten die op jonge leeftijd bij kinderen worden waargenomen tijdens vrijetijdsactiviteiten, kunnen immers al een aanknooppunt zijn om de juiste studiekeuze te maken in het secundair onderwijs. Zo bieden we jongeren op lange termijn betere kansen op de arbeidsmarkt.

Onze jongeren verdienen alle kansen en onze maatschappij moet kansen bieden, zodat zij ze kunnen grijpen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, die ik graag mee opneem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s