Een opiniestuk af en toe mooi geel kleuren, kan echt geen kwaad.

Ik ben vandaag alweer een allochtone politica.
Niet omdat mijn burgemeester het heeft gezegd. Nee, voor hem ben ik Nabilla uit Wilrijk, collega en schepen in Antwerpen.
Maar wel omdat meneer Agirdag een opiniestuk lanceert met de titel “Politici met allochtone roots:de tijd van de Alibi-Ali’s is voorbij.”

Ik voel me eigenlijk niet echt aangesproken, maar wanneer  het epistel weer duidelijk rood en groen kleurt, tja dan kan ik me niet inhouden.

“Zuhal Demir lijkt me eerder een anachronisme. Natuurlijk hebben allochtone politici ook het recht om ultrarechtse standpunten in te nemen. Haar politieke palmares bestaat uit het verdedigen van racistische uitspraken van Theo Francken (in het parlement), van Bart De Wever (op Zevende Dag) en het tegenhouden van maatregelen tegen discriminatie. In deze tijden van bekwame allochtone politici, voelt dit bijna nostalgisch aan. Als niemand ermee begonnen is, stel ik daarom de hashtag #racismedepannage voor.”

Wanneer we dan toch het pad willen bewandelen van politici met een migratie achtergrond, dan kan ik volmondig zeggen, ‘wees welkom bij mijn partij’.

En weet je waarom?

Omdat voor mij een partij verder moet kijken dan enkel de intentie om te streven naar die perfecte maatschappij. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat je moet starten met goede intenties. Goede intenties zijn zelfs noodzakelijk om ergens naartoe te werken. Alleen heb ik de laatste 15 jaar, en dan ben ik nog mild, mogen ervaren dat intenties op zich niet voldoende zijn. De intenties nastreven wanneer de realiteit helemaal anders is, lijkt me veeleer op huichelarij en paraplutrekkerij. Het is dan ook bijzonder makkelijk om de schuldvraag van ‘waar is het misgelopen’ te ontlopen.  De  intenties waren namelijk bijzonder goed. Ze waren zelfs zodanig goed dat een perfecte maatschappij zeer dichtbij leek…in mijn dromen althans.
Misschien was het ontlopen van verantwoordelijkheid dan de intentie?

Dat is waarom ik me goed voel in mijn partij. We hebben ook de intentie om de kracht van verandering aan te spreken, maar dan wel de kracht die effectief leidt tot een betere maatschappij, voor iedereen.

Mijn partij is een partij die positieve verhalen biedt en kansen geeft, aan Vlamingen met een migratieachtergrond,  zoals ik. Ik krijg, als ondernemende Vlaming, de kans om effectief het pad van verandering te bewandelen vanuit mijn eigen kracht en de kracht van de samenleving.
Het is een partij die mensen als Nadia Sminate de kans biedt om burgemeester te worden.
Ik veronderstel niet dat het voor haar schone ogen en decolleté is, maar vooral om de bekwaamheid van deze jonge dame.
Ja, er bestaan ook allochtone vrouwen die er een andere mening op nahouden dan sommige linkse stemmingmakers.
Daarnaast kan ik u garanderen dat Zuhal heel wat meer op haar palmares heeft dan het verdedigen van enkele partijgenoten. Geen van ons dames heeft deze paternalistische onzin nodig om een mening te vormen en te uiten.

Een opiniestuk af en toe een mooi geel laten kleuren, kan echt geen kwaad hoor. Want dat is de kleur van de realiteit van vandaag.

En ja, mij kan je binnen een aantal jaren vragen om verantwoording af te leggen voor het beleid dat ik voer. Je kan me vinden op het pad dat evenwijdig loopt met het pad van mijn intenties.

7 comments

 1. Goededag

  Ik begrijp volkomen uw standpunt. Er is wel één ding dat ik niet begrijp.

  Langs de ene kant zegt u: “De intenties nastreven wanneer de realiteit helemaal anders is, lijkt me veeleer op huichelarij en paraplutrekkerij.”

  U weet natuurlijk ook dat de realiteit veel complexer is dan principes en intenties die daaruit voortvloeien., en dat intenties nooit overeenstemmen met de realiteit. Ze kleurt mss enigszins geel vandaag, doch het verzet tegen de afbraakpolitiek van vandaag toont aan dat er in de realiteit nog wel wat rood zit ook (trouwens, 30% geel houdt in dat dat de dominante kleur is, maar ook dat 70% niet geel is maar blauw, rood, oranje, bruin, …).

  Ik lees dat overigens als een pleidooi voor Realpolitik, klopt dit? Met name het aanpassen van intenties aan de realiteit, zo dat nodig mocht blijken. Het doel heiligt de middelen, zelfs indien die middelen indruisen tegen jouw principes en intenties. Ik zou net zeggen dat dan huichelarij is omdat je je principes overboord gooit ten voordele van feitelijkheden, maar ok.

  Langs de andere kant zegt u dat men u “kan vinden op het pad dat evenwijdig loopt met het pad van (uw) intenties.” Houdt dit dan in dat u alsnog uw intenties in ere zal houden, en dit ondanks de niet in overeenstemming zijnde realiteit? Maar heeft u niet net gezegd dat zulke houding huichelarij is?

  De combinatie lijkt er dus op te wijzen dat u uzelf een huichelaar en paraplutrekker vindt. Ik vermoed nochtans dat dat niet uw intentie was. Kan u me duiden in welke zin ik uw tekst verkeerd lees?

  Met dank bij voorbaat,

  Mvg,

  Like

 2. Beste Dirjan

  Wat ik bedoel is dat ik een aantal principes (intenties) heb die ik volg, omdat ik ervan overuigd ben. Wat ik niet zal doen is mijn principes (intenties) opdringen aan anderen. Ik hoef mensen niet te overtuigen van mijn mening. Wat ik wel wil doen is het debat eerlijk en met open vizier voeren.

  Mvg

  Like

  1. Ok, bedankt.

   Ik geloof wel wat u zegt. En waardeer de vrijheid die u anderen wenst te laten. Helaas, helaas, ik geloof niet dat uw kopstukken uw mooie intenties hebben, noch hun achterban. Zij pogen het debat te framen (en ook andere partijen pogen dat natuurlijk, daar niet van, maar als men zich als alternatief wilt voorstellen voor die anderen en dan eigenlijk meegaat in de politique politicienne, tsja…dan is men geen alternatief meer natuurlijk maar meer van hetzelfde in een nieuw kleedje, soit) en anderen te “bekeren” tot hun mening (er is geen alternatief). Ik denk dat er binnen N-VA heel wat mensen zitten die verblind zijn door de retoriek van haar leiders en echt geloven dat dit politiek “new style” is. Quod non.

   Als ik verder de vuilbekkerij op fora lees, vrees ik dat zeker die achterban maar wat graag haar meningen en principes/intenties aan anderen wilt opleggen, liefst gekleed in bruin hemd en met de knuppel in de hand. Partijen weten dat en kunnen zo hun eigen handen proper houden, wetende dat haar achterban zich meer en meer kan permitteren en zo meer en meer druk zal zetten op andersdenkenden. Voorbeeldje? Gouden Dageraad stoottroepen, om eens niet onmiddellijk naar de SA te verwijzen….

   Ik hoop dus van harte dat het debat met open vizier gevoerd wordt, en dat alle (ik benadruk alle) partijen de oogkleppen van haar leden en kiespubliek afzet en haar eigen dogma’s durft te verlaten.

   Alleen is zoiets niet mogelijk in de politiek, zeker niet in een gepolariseerde omgeving van vandaag, en dat weet u even goed als ik.

   Alleszins hoop ik dat de Belgische of Vlaamse democratie niet ten onder gaat aan de richting die uw partij ons uitstuurt, richting die duidelijk kadert in een bredere Europese tendens (cf. o.a. Erdogan, Orban, UKIP, Wilders, die allemaal op het randje van salonfähig zijn en zichzelf democraten beschouwen, doch in realiteit vooral een totalitaire maatschappij vooropstaan waar andersdenkenden best hun mond moeten houden…). Zo u respect voor de democratie en basiswaarden van de Verlichting ook vooropstaat, wens ik u veel succes en een bloeiende carrière. In het andere geval: veel jeuk en een korte arm zodat u niet kan krabben.

   Mvg,

   Like

 3. Beste Nabilla,

  U partij zal nog veel opstootjes veroorzaken.
  Ik vind wat Bart gezegd heeft helemaal niet de aandacht mag krijgen om een debat te beginnen.
  Het zou beter zijn zich bezig te houden met de actualiteit van vandaag, immigratie, werkloosheid, uitsluiten van arbeiders die allochtoon of autochtoon zijn, toekomst voor de senioren, armekanse kinderen, het offerfeest voor moslims dat kerstdag voor kristen is, wil uw partij liever niet meer laten doorgaan door dwars te zitten en geen oplossingen aan te bieden die er zijn!Het is bewezen dat in Vlaanderen rasime is en dat meerderheid stemmen Vlaams Belang naar NVA zijn overgelopen. Ieder met verstand weet dat Bart al zijn kiezers moet plezieren.Wat me opvalt is dat het meer voor die ex-Vlaams belangers te behagen is, dat zou beter in evenwicht moeten zijn.We zijn voor Bart maar zal hij het nog moeilijk krijgen, hopelijk zal hij het volhouden en laat zijn gezondheid het toe tot het uiterste te gaan! Veel succes Nabilla

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s