Antwerpenaar zet mee schouders onder lage-emissiezone

Op de raadscommissie van donderdag 20 april 2017 presenteerde ik de cijfers van de maand maart voor de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. En ik vind het fantastisch om te zien dat zo velen van jullie dit project mee ondersteunen door rekening te houden met de toegangsvoorwaarden.

In maart werden zo’n 7,7 miljoen voertuigbewegingen door 760.000 unieke voertuigen geregistreerd in de Antwerpse LEZ. Slechts 2,72% van de Belgische voertuigen bleek niet te voldoen aan de toegangsvoorwaarden. Een maand eerder bedroeg dat percentage nog 5,21%. De cijfers van maart liggen dus beduidend lager en zijn bijna gehalveerd! Dit goede resultaat toont aan dat de LEZ leeft en dat jullie en onze bezoekers ook echt verantwoordelijkheid nemen in dit
broodnodige gezondheidsproject.

Buitenlandse wagens
Bij de Nederlandse chauffeurs voldeed 95,26% aan de voorwaarden. Voor de andere nationaliteiten bezit de stad alleen over gegevens van de geregistreerde wagens. Niet-geregistreerde wagens die wél in orde zijn vormen geen milieu- of gezondheidsrisico. Zij zijn eerder een gevolg van het nog niet voldoende gekend zijn van de administratie rond de LEZ, ondanks de grootschalige campagne. Ik zal dus op korte termijn inzetten nog op extra communicatie.

Geen straffeloosheid
Ik benadrukte steeds dat er geen straffeloosheid zal zijn, ook niet voor de buitenlanders. In afwachting van de volautomatische beboeting zetten we in op handhaving op straat.

Mensen ontwijken de stad niet
Dat de LEZ zou zorgen voor een daling van het aantal bezoekers blijkt absoluut niet te kloppen. Zowel voor horeca als retail kunnen we spreken van een zeer goede paasvakantie. Ik benadrukte van bij het begin dat de LEZ een belangrijke gezondheids- én leefbaarheidsmaatregel is die de reputatie van de stad alleen maar ten goede komt. Ik ben dan ook blij dat mensen massaal naar onze stad blijven komen. Ze zijn meer dan welkom.

Nabilla Ait Daoud, Antwerps schepen voor Leefmilieu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s