Als schepen van Leefmilieu werk ik dagelijks aan een leefbaar Antwerpen. Duurzame energievoorzieningen spelen hierbij een grote rol. Willen we klimaatneutraal worden, dan moeten we verder durven denken dan de korte termijn. Trots kondig ik een overeenkomst aan tussen de stad en distributienetbeheerders Eandis en Infrax om samen te gaan voor een duurzame toekomst.
Antwerpen heeft een duidelijke klimaatdoelstelling: in 2050 willen we een klimaatneutrale stad zijn. Ambitieus? Zeker, maar ik geloof erin. Samen met de distributienetbeheerders zoeken we nu een antwoord op de vraag “waar haalt de stad binnen 33 jaar zijn energie vandaan?”. Hiervoor stippelen we het toekomsttraject uit. De kennis en ervaring van de beheerders met het huidige energiesysteem is hierin van grote waarde.
Het strategisch plan geeft een overzicht waar we projecten met hernieuwbare energie efficiënt kunnen inrichten. Duurzame energiebronnen en het verbinden van vraag en aanbod staan voorop. Ook slimme warmtenetten spelen een hoofdrol. Bovendien houdt het plan rekening met de bestaande onderhouds-, vernieuwings- en stadsontwikkelingsplannen.
Het gaat dus niet enkel om welke ingrepen noodzakelijk en haalbaar zijn, maar ook waar en wanneer ze mogelijk zijn. Op die manier kunnen we de nodige ingrepen hierop afstemmen. Zo besparen we een hoop tijd en kosten. Het strategisch plan wordt opgeleverd in 2019.
