Net zoals iedere grootstad kampt ook Antwerpen met een zwerfkattenproblematiek. Helaas wordt er hier in veel grootsteden geen beleid rond gevoerd. In Antwerpen hebben we echter een heus zwerfkattenbeleid. Ook zij hebben namelijk een functie binnen onze stad, zo vangen zij o.a. muizen.
Het aan hun lot overlaten van zwerfkatten zorgt voor veel problemen, zoals overlast, maar zorgt voornamelijk ook voor dierenleed. Dit kunnen en moeten we voorkomen. Ons zwerfkattenbeleid is hier dan ook rond opgebouwd.
Hoe gaat dit nu concreet in zijn werk?
Als stad hebben we de dienst DOB (dierenoverlastbeheer). In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, zetten zij zich niet enkel in om overlast te voorkomen, maar ondersteunen zij mee het dierenwelzijn binnen onze stad. Burgers die weet hebben van zwerfkatten kunnen contact opnemen met deze dienst.
De zwerfkatten worden dan gevangen en vervolgens onvruchtbaar gemaakt bij de dierenarts. Tegelijkertijd krijgen ze een oorknip zodat ze gemakkelijk herkenbaar zijn en worden ze gecheckt op eventuele ziektes en verwondingen. Ook een eventuele behandeling tegen luizen, vlooien, wormen of oormijt behoort tot de mogelijkheden.
Na het bezoek aan de dierenarts worden ze opnieuw uitgezet op dezelfde plaats als waar ze gevangen werden, zodat ze hun territorium kunnen behouden. De dieren die nog gesocialiseerd kunnen worden, gaan naar het asiel en wachten daar op een nieuwe thuis.
De katten die terug uitgezet worden, worden verder opgevolgd door één van onze 431 vrijwilligers. Zij verdienen een pluim voor hun toewijding en zorgen: ze voorzien in voldoende en aangepast voedsel, houden de voerderbakjes proper, zorgen voor voldoende en proper drinkwater en controleren de katten op eventuele verwondingen zodat er tijdig een dierenarts geraadpleegd kan worden. Kortom, zij bezorgen deze dieren een aangenaam leven. De stad draagt uiteraard ook haar steentje bij. We voorzien in voldoende budget voor de dierenartskosten, zorgen voor 494 voederplaatsen en 254 voerderhokken. Daarnaast stellen we ook 530 slaaphokken ter beschikking, zodat de zwerfkatten veilig en beschut de nacht kunnen doorbrengen of kunnen schuilen indien nodig.
Kortom, het zwerfkattenbeleid van Antwerpen zorgt voor een aangepaste verzorging van de zwerfkatten, met het oog op het voorkomen van overlast en het tegengaan van dierenleed. Met een speciale dank aan het hele team en alle vrijwilligers die zich hier dagelijks voor inzetten!