Rechtvaardig gezinsbeleid?

Met enige verbazing las ik gisterenavond in de media hoe voorzitter van sp.a John Crombez over Johan Van Overtveldt zegt dat hij ‘de kans mistte om een voorstel op tafel te leggen dat Vlaanderen meer slagkracht geeft om een rechtvaardig gezinsbeleid te voeren’.

Concreet gaat het over Van Overtveldt zijn voorstel om, naast het Vlaamse beleid ter zake met betrekking tot de kinderbijslag, ook federaal ‘elk kind als gelijk’ te beschouwen. Alle assumpties over de hoogte van dit bedrag of de herinvestering van een eventuele opbrengst terzijde, lijkt het mij niet zo vreemd om elk kind als gelijk te beschouwen. Een gelijke behandeling van elk kind is een veel eenvoudiger en veel rechtvaardiger principe dan het huidige systeem, waar elk bijkomend kind meer waard blijkt te zijn.

Boerenbedrog
Maar waar ik toch wel wat vragen bij heb, is hoe John Crombez zonder blikken of blozen durft te stellen dat er ‘een kans gemist’ werd om Vlaanderen meer slagkracht te geven, om vervolgens zelf met het voorstel te komen om de kinderopvang voor werkenden met 150 euro per maand goedkoper te maken. Een mooie politieke stelling, absoluut. Maar kortweg boerenbedrog! Heeft hij wel eens nagedacht over de gevolgen voor Vlaanderen?

Aangezien de belastingvermindering kinderopvang federale materie en kinderopvang een gemeenschapsbevoegdheid is, kan dit geld niet zomaar overgeheveld worden. Wie gaat dit betalen? De kinderopvanginitiatieven zelf? Gaat hij simpelweg tegen deze initiatieven zeggen: “U moet nu goedkoper werken, want de kinderopvangprijs moet met 150 euro per maand dalen”? Neen, ik dacht het niet. Dat zou de doodsteek zijn voor deze ondernemers, die zich dagdagelijks inzetten om de kinderen onder hun hoede een kwalitatief hoogstaande opvang te bieden.

Een gemiste kans voor Vlaanderen
Dan rest er maar één mogelijkheid: hij stelt voor om de belastingvermindering kinderopvang af te schaffen en via een soort korting uit te delen aan de werkenden met kinderen. Wil hij dan een bijkomende Vlaamse administratie die deze kortingen zal becijferen en uitdelen? Hoeveel kortingen gaan er dan nog overschieten? En waar gaat Vlaanderen dit budget halen? Het voorstel van Van Overtveldt is tenminste budgetneutraal.

Kortom, Crombez negeert vlot de complexe Belgische staatsstructuur die hij elders verdedigt maar waar onze overheden wel mee af te rekenen hebben. Zijn voorstel houdt in dat de federale overheid de vruchten plukt en Vlaanderen de rekening betaalt. Een bijzondere visie op ‘meer slagkracht voor Vlaanderen’. Niet echt verrassend voor een socialist, maar wel cynisch voor iemand die Van Overtveldt een gebrek aan Vlaamsvoelendheid verwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s