Maak kennis met het EcoHuis

Het EcoHuis beantwoordt al jouw vragen over energie, water en materialen. Info nodig over energie- en milieupremies en leningen? Praktische ecologische tips? Over het vergroenen van huis en tuin? Je bent welkom op Turnhoutsebaan 139 in Borgerhout. Het EcoHuis is daar dé toegangspoort voor de Antwerpenaar.

Het EcoHuis gebruikt het één-stop-principe. Je kan er op één plaats terecht met al je vragen. Dat is makkelijker en sneller voor iedereen. Een greep uit wat het EcoHuis allemaal te bieden heeft:

15 groendaken
Het EcoHuis geeft je advies over alles wat met ecologisch en groen wonen en verbouwen te maken heeft. Daarnaast kan je er ook enkele projecten ontdekken, zoals het dak van het EcoHuis. Daar vind je vijftien types van groendak. Elk dak is anders: plat, kleine helling, grote helling, veel of weinig zon… Zeker een bezoekje waard.

Jouw stadstuin
Naast en achter het EcoHuis vind je de Ecotuin. Hier kan je ideeën opdoen voor echte stadstuin. De Ecotuin is natuurvriendelijk ingericht met typische stadsplanten en -bomen. Struiken, bij- en vlindervriendelijke plantjes, een vierkante meter moestuin, een groene gevel maar ook kippen, een bijenhotel voor wilde bijen en een vijver. De tuin van het EcoHuis is bovendien afvalarm. Door afwisselende bloeitijden, geuren en kleuren, is de tuin het hele jaar door interessant.

Advies op maat
Goedkope energielening en premies voor o.a. dakisolatie, groendaken, zonneboilers… Het is soms moeilijk om je weg te vinden in het kluwen. Bij het EcoHuis helpen ze jou graag verder met jouw specifieke situatie en vragen.

Zoom in op uw dak
Woon je in Antwerpen of één van de districten? Ontdek via Zoom in op uw dak welke slimme én duurzame verbeteringen je kan doorvoeren op jouw dak. Isolatie kan onnodig warmteverlies voorkomen. En zonnepanelen besparen aanzienlijk op je energieverbruik. Alle info die je nodig hebt vind je via deze link.

Scholenbegeleiding
Ook scholen die willen werken rond milieu kunnen terecht bij het EcoHuis. Denk aan workshops en activiteiten voor klassen en leerkrachten, ondersteuning bij hun milieuwerking (advies, subsidies, materialen…) en begeleiding bij het installeren van een natuurlijke speelplaats.

Tentoonstelling ‘Meer doen met minder’
Er zijn regelmatig interessante tentoonstellingen in het EcoHuis. ‘Meer doen met minder’ behandelt ecologisch (ver)bouwen, wonen en leven in de stad. Drie gezinnen vertellen over de verbouwing van hun woning, welke ingrepen ze deden en hoe ze daarmee energie, grondstoffen en geld besparen.

Tentoonstelling ‘Minder grijs, meer groen’
Antwerpen is een stad met verrassende groene plekjes. De tentoonstelling ‘Minder grijs, meer groen’ laat je kennismaken met vernieuwende vormen van stedelijk groen in tekst en beeld. Je vindt er inspiratie om zelf bij te dragen aan een groenere stad. De expo gaat dieper in op de verschillende thema’s die zorgen voor minder grijs en meer groen in Antwerpen.

De Ecoshop
In de Ecoshop kan je boeken kopen over de thema’s van het EcoHuis: duurzaam bouwen, groen en tuinen, bijen en andere dieren… Verder vind je er ecologische gadgets, ook of uitsluitend te koop met A-kaartpunten.

Het Ecocafé
Na jouw bezoek kan je even uitblazen in het Ecocafé. Dat is dinsdag tot vrijdag open van 11.30 tot 22 uur, zaterdag van 17 tot 22 uur en zondag van 10 tot 16 uur.

Het EcoHuis is open dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16.30 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 16 uur. Vragen? Bel 03 217 08 11 of e-mail ecohuis@stad.antwerpen.be.

Of bezoek de website van het EcoHuis!