Week van de Vrijwilliger (deel 1)

Van 3 tot 11 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Dat betekent: negen dagen lang even stilstaan bij zij die zich belangeloos inzetten voor anderen. Als schepen kom ik voortdurend in contact met vrijwilligers. Mijn respect voor hen is enorm. Daarom zet ik graag deze negen dagen negen groepen vrijwilligers in de kijker. Vandaag: groepen één tot drie.

1. Leiding Scouts en Gidsen Vlaanderen, Chirojeugd Vlaanderen, PAJ, FOS en KSA

Jeugdverenigingen zijn voortdurend in beweging. Jongeren worden leden, leden worden leiding en die leiding neemt na een tijdje weer afscheid van zijn of haar geliefde jeugdvereniging. Het belang van voldoende nieuwe vrijwilligers binnen de Antwerpse jeugdverenigingen is dus enorm.

Onze stad telt meer dan 150.000 jeugdige burgers. Zich in hun vrije tijd voluit kunnen ontspannen is voor hen heel belangrijk. Zo leren ze de normen en waarden, vaardigheden en capaciteiten om op te groeien tot verantwoordelijke burgers. Ik ben dus erg blij met de vrijwillige inzet van onze jeugdverenigingen en hun bijdrage aan de persoonlijke ontplooiing van al onze kinderen en jongeren.

2. Vrijwilligers kinderdagverblijven AG KOP

In het schooljaar 2017-2018 werden reeds 23 vrijwilligers ingezet binnen de opvanglocaties van AG Kinderopvang Antwerpen. Zij helpen onder andere in de keuken, met het opvouwen van was of met het inkleden van de locatie. Daarnaast gebeurt het wel eens dat grootouders langskomen om aan de hele groep voor te lezen.

Zo’n samenwerking betekent een meerwaarde voor alle betrokkenen. Ik vind het dan ook fantastisch als mensen zich hiervoor vrijwillig inzetten.

3. Vrijwilligers EcoHuis: de zadenbib

Op vijf plaatsen in Antwerpen kan je terecht bij de zadenbib: het Antwerpse EcoHuis, bibliotheken De Poort en De Vertellerij (Berchem), bib Driehoek (Ekeren) en bib Bist (Wilrijk). Je kan er zelfgeoogste zaden binnenbrengen en meenemen. Ook krijg je er tips en advies.

De werking gebeurt volledig door vrijwilligers. Zij zorgen voor het schoonmaken en verpakken van de zaden en maken etiketten voor de zaadzakjes. Het is mooi om te zien hoe mensen met een gedeelde passie er elkaar vinden én helpen.

Dinsdag volgt deel twee van m’n vrijwilligersoverzicht en leer je groepen vier, vijf en zes kennen!