Masterplan Benovatie: nieuwe premie en coaching

Een groot gebouw vertoont vaak na enkele decennia al enkele gebreken. Dat probleem wordt groter als we spreken over appartementsgebouwen uit de jaren ’60 en ’70. Het nieuwe Masterplan Benovatie wil deze gebouwen nu snel én slim onder handen nemen.

Antwerpen telt ruim 600 appartementsgebouwen met meer dan 20 wooneenheden én meer dan 20 levensjaren op de teller. Als stad willen wij deze gebouwen versneld helpen bij een grondige renovatie en zo klaar maken voor de toekomst.

In de eerste plaats om de bewoners een veiligere, gezondere en meer comfortabele thuis te bieden. Daarnaast ook om hun energiefactuur te doen dalen en om als stad onze ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen.

Wat betekent dat concreet? Denk bijvoorbeeld aan betere dakisolatie, het kiezen voor LED-verlichting of een nieuwe verwarmingsinstallatie, maar ook het contoleren van de brandveiligheid. Beter renoveren dus, of kortweg: benoveren.

Om dit plan te realiseren, ontwikkelden wij een nieuwe premie en coaching.

Want de energieprestatie van een gebouw verbeteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Enerzijds moet er voldoende kennis zijn om te weten wat kan, moet en mag. Anderzijds is ook de financiële kant belangrijk.

Het Masterplan Benovatie zal bewoners hierbij helpen. De stad geeft een premie om zo’n analyse en stappenplan samen met een expert op te maken. Bewoners kunnen hiervoor tot 7.500 euro steun krijgen. Ook gidst deze expert de bewoners door het soms ingewikkelde Vlaamse premielandschap.

Het doel van deze nieuwe energiepremies is om de oudste appartementsgebouwen in Antwerpen versneld én op een slimme manier onder handen te nemen zodat zij er weer 50 jaar tegen kunnen.