‘Let op met wat je dier eet’-maand

Je hond of kat komt thuis met een wondje. Het dier heeft duidelijk pijn, dus je geeft hem… een dafalgan? Nee, dat is een slecht idee. Pijnstillers zijn erg giftig voor huisdieren. Maar toch zou je schrikken als je ziet hoeveel mensen het wél geven. En er zijn nog andere zaken die veel ongezonder zijn voor je huisdier dan je denkt.

Het was vorige maand te lezen op verschillende nieuwssites: onze honden en katten zijn te dik. Zo’n 60 procent krijgt te veel eten. Je kan zien of je huisdier te dik is door te proberen de ribben te voelen. Als dat niet lukt…

Daarnaast leven onze honden en katten vaak ongezond. Dat komt door snoepjes en tafelrestjes, maar vooral door veel te weinig beweging. Meer wandelen en spelen is een oplossing.

Ten slotte moet je oppassen met producten die giftig zijn voor je dier zonder dat je het misschien beseft. Ik sprak al over pijnstillers, maar ook chocolade is gevaarlijk voor katten en honden. En druiven en rozijnen zijn zeer toxisch voor honden en leiden tot nierfalen. Wel mag je hond bijvoorbeeld een appel of een banaan eten.

Heb je twijfels of wil je gewoon zeker zijn? Stel de vraag aan je dierenarts!