Opening nieuw gebouw Stampmedia

Tien jaar geleden zag StampMedia het levenslicht. De ambitie was groot, de doelstelling tweeledig: jongeren mediawijs maken en de media jongerenwijs. In het jaar dat het jongerenmedia-agentschap hun tiende verjaardag viert verhuizen ze ook naar een nieuwe locatie.

De stem van onze jongeren is belangrijk. Antwerpen telt meer dan 170.000 jeugdige burgers. StampMedia biedt onze jongeren tussen 16 en 26 jaar een platform om te leren, te experimenteren en te groeien. Want zij zijn de journalisten van morgen en zij weten hoe de jongeren van vandaag het liefst en het best worden bereikt.

Jongeren werken hier aan journalistieke stukken die echt worden gebruikt. 229 jongeren leverden vorig jaar samen 579 publicaties af, verdeeld over al hun kanalen. En dat zijn er heel wat.

De jongeren van StampMedia schrijven artikels, maken video’s, doen onderzoek… Telkens op hun eigen gedreven manier. Telkens ik hun oude redactie op Sint-Andries bezocht heerste er een bruisende sfeer.

Het succes van hun werk is meetbaar. Maar liefst 78% van de publicaties van StampMedia werd vorig jaar overgenomen door een andere mediaspeler.

Uiteraard doen de jongeren dat niet alleen. Ze worden opgeleid en begeleid door een team van enthousiaste coaches. Zo leren ze de kneepjes van het vak en de nieuwste journalistieke technieken, maar leren ze ook om kritisch te zijn. Om vragen te stellen bij wat je ziet en hoort.

Die bedenking geldt in twee richtingen: kritisch zijn bij wat je maakt, maar ook bij wat andere maken. Een ander luik van StampMedia’s missie is namelijk om de correcte beeldvorming over jongeren in de media te bewaken.

StampMedia is zo een actieve bruggenbouwer. En dat mooie verhaal krijgt vanaf nu een nieuwe uitvalsbasis. De oude ruimte op Sint-Andries was te klein geworden en lag ook wat ver van het centrum waar de meeste verhalen te rapen vallen.

In de Permeke-bibliotheek krijgen zij een nieuwe mediaplaats met redactieruimte, coworkingspace, vergaderruimtes, workshopmogelijkheden en studiofaciliteiten. Kortom: een grote, goedgelegen en inspirerende thuis om in samen te werken aan een uniek media-aanbod.

Graag vernoem ik nog de vier basispijlers van StampMedia: jongeren, media, diversiteit en participatie. Want het is mooi om te zien hoe deze alle vier duidelijk terugkomen in hun werking.

Zo wordt StampMedia, binnen het jeugdwerk én binnen de nieuwsmedia, aanzien als een goed voorbeeld van diversiteit, zonder daardoor in te boeten aan kwaliteit. Ze vormen één enthousiaste, getalenteerde en gedreven machine.

Ik wens StampMedia graag allereerst proficiat met hun 10de verjaardag. Als schepen was het boeiend om jullie de voorbije jaren bezig te zien. Ook wens ik jullie enorm veel succes en plezier hier in Permeke