Proefproject klimaatrobuuste daken

Stad Antwerpen steunt experimenten met klimaatrobuuste daken. Samen met dakeigenaars en experten wil de stad tot 4 pilootdaken omvormen tot innoverende, klimaatrobuuste daken met ruimte voor biodiversiteit.

Veel daken in Antwerpen  hebben het potentieel om meer te bieden dan enkel beschutting. Nieuwe functies toevoegen aan daken is op dit moment nog grotendeels onontgonnen terrein. In Antwerpen wil Stadslab2050 daar nu verandering in brengen.

Wat is een klimaatrobuust dak?
Klimaatrobuuste daken worden mee ingezet om de verwachte problemen van klimaatsverandering het hoofd te bieden. Op een dergelijk dak is er ruimte voor hemelwaterbeheer, hittebestrijding en biodiversiteit.

Begeleiding van pilootprojecten
De focus bij deze pilootprojecten ligt op de combinatie van klimaatrobuuste maatregelen met andere dakfuncties zoals recreatie, energieopwekking, natuur- of regenwaterbeheer. Zo kan geëxperimenteerd worden met onder andere:

  • innoverende combinaties van groen- en energiedaken;
  • het inrichten van natuurlijke habitats;
  • nieuwe technieken zoals zonneluifels die energie opwekken;
  • wateropvang op het dak voor bewatering van de daktuin, groene schaduwelementen en windschermen.

Welke daken komt in aanmerking?
De stad wil samen met dakeigenaars en experten uitzoeken wat de beste combinaties zijn in functie van klimaatbeheersing.

Iedereen die in de loop van de volgende 2 jaar een Antwerps dak van minstens 100m² klimaatrobuust wil maken, kan zich kandidaat stellen voor een dakexperiment. Uit de inzendingen worden maximaal 4 proefdaken geselecteerd op basis van hun potentieel. Zij krijgen een trajectbegeleiding en financiële ondersteuning voor de opmaak van hun innovatieve dakplannen.

Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven via deze link.

Stadslab2050
Stadslab2050 is een initiatief van stad Antwerpen dat bestaat uit een groep burgers, instellingen, bedrijven en overheidsdiensten die zoeken naar manieren om van Antwerpen een duurzame stad te maken.