Borgerrio: het properste stadsfestival ooit

Er staat zaterdag heel wat op het programma tijdens de twaalfde editie van Borgerrio. Een wereldse braderij, een zuiderse parade, een speel- en sportparadijs, muziekgroepen uit alle windstreken… Het gezellige festival wordt ongetwijfeld weer een groot succes met tal van enthousiaste bezoekers.

Maar veel bezoekers met honger en dorst zorgen ook voor veel afval. Daarom pakken we dit jaar uit met een ambitieus en uniek afvalplan. Samen maken we van Borgerrio 2018 het properste stadsfestival ooit!

Duurzaam afvalbeheer
Het EcoHuis is een van de medeoprichters van Borgerrio, toen het nog enkel een milieufestival was. Het festival is ondertussen enorm gegroeid en onze duurzame ambitie is meegegroeid.

Samen met het EcoHuis, de werkgroep Proper Borgerhout en de stadsdienst Stads- en Buurtonderhoud streeft Borgerrio naar een duurzaam afvalbeheer. Bezoekers krijgen zo’n groot en divers aanbod aan recyclagemogelijkheden voorgeschoteld dat vuil op de grond gooien bijna onmogelijk wordt.

Totaalaanpak
50 afvaleilanden geven bezoekers de gelegenheid om hun PMD- en restafval te scheiden. Minstens elke 50 meter staat er zo’n afvaleiland en op een plaats met meer kans op afval, zoals een eetkraam, zullen er meer staan.

Ook voor flyers en plastieken bekers is er dit jaar geen plaats op Borgerrio. Bezoekers krijgen aan de ingang geen flesje water meer, maar wel een drinkbus die ze kunnen vullen aan kraantjes.

Alle dranken worden geschonken in biologisch afbreekbare PLA-bekers. Achteraf kan je deze in een van de leeggoedautomaten omruilen. Een teruggebrachte beker biedt je trouwens de kans om een prijs te winnen. Er zijn veel kleine prijzen en één hoofdprijs.

Ook de standhouders doen mee
We vragen bovendien niet enkel een inspanning aan de bezoekers; ook de standhouders ondersteunen mee het ambitieuze afvalplan. Ze betalen een milieuwaarborg en krijgen die terug als ze in hun kraam alles juist recycleren en het geheel op het einde proper achterlaten. Naast PMD en restafval scheiden zij ook hun papier en karton.

Op het Laar en aan het hoofdpodium is de ecosquad van Tomra actief. Zij helpen bij de inzameling van de PLA-bekers.

Lage AfvalZone
Helemaal nieuw deze editie is de Lage AfvalZone. Op de Turnhoutsebaan tussen de Eliaertsstraat en het Laar verrassen en sensibiliseren EcoHuis Antwerpen en Proper Borgerhout de bezoekers met een ludieke inkleding.

Denk aan leuke straatanimatie, kunstige kauwgomborden, slimme asbakken en standhouders met een op en top duurzaam aanbod. Het enthousiaste afvalteam De Propere Brigade motiveert bezoekers om niets op de grond te gooien. Belandt er toch iets op de grond? Dat ruimt het afvalteam van Scouts 83ste Sint-Priscilla dit meteen op. Zo blijft deze zone permanent proper

Iedereen die langskomt in de Lage AfvalZone maakt trouwens kans op een erkenning als ‘Mister Proper’, ‘Miss Proper’ of ‘Kid Proper’. Het is dus zeker de moeite om hier eens te passeren. Na het einde van het festival zorgt stads- en buurtonderhoud voor een correcte en gescheiden verwerking van al het festivalafval.

Het EcoHuis: het meest duurzame huis
Naast haar inspanningen rond Borgerrio ondersteunt het EcoHuis de Antwerpenaar met duurzaam advies en bij het vergroenen van hun leefomgeving. Ook wijzen ze je de weg door het grote aanbod aan energie- en milieupremies en leningen. Via tentoonstellingen en workshops toont het EcoHuis heel wat praktische tips voor bij verbouwingen, bij het installeren van een groendak, bij het plaatsen van zonnepanelen, bij het kiezen van je energieleverancier, enzoverder.

Wegens de omvangrijke werken is het EcoHuis zelf tijdens Borgerrio niet toegankelijk. Maar met de Lage Afvalzone en via het standje van Mundo A voor hun deur, zullen bezoekers wel geïnformeerd worden over de werking van het meest duurzame huis in onze stad.

Bedankt
Ik bedank graag alle partners die helpen bij de organisatie van het properste stadsfestival ooit. Ik denk aan het EcoHuis, de werkgroep Proper Borgerhout, Scouts 83ste Sint-Priscilla en de stadsdienst Stads- en Buurtonderhoud, maar ook aan De Buurderij, 11.11.11, ’t Werkhuys, Samen Op Straat, BOHO2140, Bar Bakeliet, de Oxfam Wereldwinkel en het district.