Dierenfestival Beestig!

Na Linkeroever twee jaar geleden en Zappa vorig jaar, vond het gezellige dierenfestival Beestig! dit jaar plaats in hotel Ramada Plaza. En het was opnieuw een topdag!

Antwerpen is een bruisende stad. Dat is geweldig om in te wonen, maar niet altijd makkelijk met een huisdier. Want of je nu in een levende stadsomgevingof op het meer afgelegen platteland woont: de behoeften en verlangens van je dier blijven dezelfde.

Daarom moeten wij ervoor zorgen dat mens, dier en stad op een goede manier kunnen samenleven. En dat doen we!

De voorbije jaren lanceerde de stad tal van prima initiatieven voor onze dieren. Ik denk hierbij aan het professionaliseren van de dierenambulance samen met VOC Brasschaat, het installeren van meer hokjes voor zwerfkatten en het opzetten van een samenwerking met een tweede asiel om onze capaciteit te vergroten en zo meer dieren te helpen.

Ook aan het plezier van onze dieren wordt gedacht. Antwerpen telt vandaag 75 hondenloopzones waarvan 42 groter zijn dan 700m². Ook hebben we 2 hondenspeeltuinen waar leuke speelelementen staan voor dier én baasje. Bovendien komen er nog 9 hondenspeeltuinen bij.

Voor huiskatten voorziet de stad een subsidie als je jouw dier laat chippen. Loopt je gechipte dier verloren? Dan brengen we het nu makkelijker en sneller weer naar huis. Ook kunnen baasjes met slechte bedoelingen hun kat zo niet meer anoniem achtergelaten.

Chippen heeft ook een positief gevolg voor de zwerfkattenpopulatie in Antwerpen. Gechipte katten komen sneller weer terecht, dus ze gaan niet zwerven en zich voortplanten.

Dat chippen combineren we met een subsidie voor het onvruchtbaar maken van katten. Er is jammer genoeg niet altijd een huis voor elke kat. Door je kat onvruchtbaar te maken, help je het probleem van zwerfkatten te verkleinen. Bovendien zijn onvruchtbare katten socialer, aanhankelijker en lopen ze minder risico op besmettelijke ziektes.

Want een dier zien lijden is en blijft verschrikkelijk.

Ik vind het zo erg wanneer ik via de cel milieu van de lokale politie verhalen hoor over verwaarloosde of mishandelde dieren. Als stad proberen we zo goed mogelijk informatie te verspreiden over het houden van een huisdier. Want een dier houden vraagt een grote en lange verantwoordelijkheid.

Ook vernoem ik vandaag graag een nieuwe project dat de stad ondersteunt waarbij we senioren koppelenaan huisdiereigenaars. Een project genaamd het Animal Assistance Project, of kortweg AAP.

Het is namelijk bewezen dat een huisdier een positieve invloed heeft op het welzijn van zijn baasje, fysiek en mentaal. Met dit nieuwe initiatief willen we oudere mensen zo een boost geven. Het project start volgende maand en ik geloof echt dat het een groot succes wordt.

Ten slotte benadruk ik nog even het belang van assistentiehonden. Zij zijn een enorme meerwaarde voor hun baasjes en verdienen tonnen respect. Toch worden ze soms geweigerd in cafés, restaurants of winkels, hoewel dat niet mag. De stad biedt nu samen met UNIZO een sticker aan waarmee je duidelijk kan maken dat jij assistentiehonden met een open hart ontvangt.

Ik eindig mijn verhaal door enkele mensen en organisaties te bedanken. Als schepen voor Dierenwelzijn heb ik hen de voorbije jaren heel goed leren kennen. En weet wat zij allemaal gemeen hebben? Hun enorm enthousiasme en hun duidelijke liefde voor dieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s