4 nieuwe kinderdagverblijven voor project Groene Voetjes

Na de positieve evaluatie van de eerste projectoproep Groene Voetjes, start nu ook een tweede groep kinderdagverblijven met het project. Zij vergroenen hun buitenruimte op een avontuurlijke manier om deze aantrekkelijker te maken voor de baby’s en peuters.

Brabbel, ’t Egeltje, Het Vlindertje 2 en Sprookjesland startten in juni 2017 met het project. Ze kregen ondersteuning bij het omtoveren van hun buitenruimte tot een avontuurlijke speelplek. Die ondersteuning kwam van de stad via het EcoHuis en de regie kinderopvang, maar ook via de Karel de Grote Hogeschool en Groenman, dat de buitenruimtes ontwierp en rekening hield met zowel de wensen als de noden van baby’s en peuters.

Hoe jonger een kind op een leuke manier in contact komt met de natuur, hoe intenser de band met de natuur wordt. Natuur stimuleert de zintuigen en zo de ontwikkeling van elk kind. Een kinderdagverblijf kan hier een belangrijke rol in spelen. Dat kan via enkele kleine ingrepen of via een uitgewerkte totaalaanpak.

25 kinderdagverblijven stelden zich kandidaat voor de tweede editie van het proefproject. Allemaal kregen ze bezoek van een trajectbegeleider van het EcoHuis om hun kandidatuur verder toe te lichten. Elke kandidaat werd zorgvuldig beoordeeld op het gebied van motivatie en draagkracht, visie, projectidee en noodzaak.

Aan motivatie ontbrak het geen enkel van de 25 kandidaten. Toch moest de beoordelingscommissie een keuze maken. Zij selecteren kinderdagverblijven Achter de Maan, InNi-Mini Crèche, Speelhuis Elief en Tutters & Bellen – Nieuw-Zuid als deelnemers aan de tweede editie van Groene Voetjes.

De geselecteerde kandidaten ontvangen begeleiding, coaching en elk een subsidie van maximaal 5.500 euro. We hopen dat de niet weerhouden kandidaten toch nog het projectidee willen realiseren. De stad ondersteunt hen hierbij via inspiratiesessies en via een Lerend Netwerk Groene Voetjes.