EUROCITIES 2018

Na Ljubljana vorig jaar, verzamelen de leden van EUROCITIES van woensdag 28 tot vrijdag 30 november 2018 in Edinburgh, Schotland. Als schepen voor Leefmilieu in Antwerpen hecht ik veel belang aan dit netwerk. Het is steeds een boeiende opportuniteit om ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere Europese grootsteden.

EUROCITIES ontstond in 1986 op initiatief van Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milaan en Rotterdam. Ondertussen telt het netwerk ruim 140 steden en 45 partnersteden uit 39 landen. Via een waaier aan werkgroepen, projecten, activiteiten en evenementen denken zij samen na over kwesties die het dagelijkse leven van hun inwoners beïnvloeden. Dat steeds in dialoog met de Europese instellingen. Zo wil EUROCITIES in Europa de rol en invloed van steden versterken.

In Edinburgh ligt de focus de komende dagen op de rol van cultuur en creativiteit om steden meer succesvol, inclusief en welvarend te maken en de levenskwaliteit van alle inwoners te vergroten. Samen met een delegatie van de stad neem ik deel aan het volledige programma. Dat omvat onder andere de Cities4Europe-campagne waar innovatieve technieken voor burgerbetrokkenheid worden besproken en een speciaal jeugdprogramma waarin jongeren hun kijk delen. Ook zijn er lezingen, debatten en tal van netwerkmomenten om elkaar te inspireren.