Dulle Griet weer thuis

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is terug thuis in het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh. Ze is vanaf 22 januari opnieuw één van de blikvangers in het museum. Het schilderij was twee jaar afwezig. Na een grondige restauratie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel reisde het door naar het Kunsthistorisches Museum te Wenen voor de overzichtstentoonstelling van Bruegel. Op 1 maart verwelkomt writer in residence Jeroen Olyslaegers met een aantal bekende gasten het helletafereel. Nadien brengt de auteur de nacht door bij Dulle Griet. 

Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is terug thuis. Het werk is vanaf 22 januari opnieuw te zien in het huis van zijn ontdekker Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901). Daar heeft het als publiekstrekker opnieuw een prominente plaats in de opstelling gekregen. Vroeger stond het schilderij bekend als een duister en grillig landschap met donkerrode lucht en bruine toetsen. Na de restauratie oogt het schilderij veel frisser. De gele vernislagen en latere overschilderingen zijn weg, de originele kleurenpracht is terug. Het kleurenpalet is lichter en gevarieerder en het paneel toont details die lange tijd onzichtbaar waren, zoals de teddybeer, de fijn uitgewerkte helmen en het prachtige landschap op de achtergrond. De penseelstreken van Bruegel en zijn uitzonderlijke schilderstalent zijn opnieuw zichtbaar. Het ruimtelijke gevoel is hersteld en het hele tafereel vertoont veel meer dieptewerking.

“Het is alweer een tijd geleden dat ik dit prachtig werk heb kunnen bewonderen. Ik ben dan ook heel benieuwd om het gerestaureerde, iconische topstuk te zien en ben daarom heel benieuwd om ‘onze’ Bruegel terug in zijn huis te kunnen bekijken”, vertelt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Bron: Pers Musea en Erfgoed Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s