Opening expositie Eugeen Van Mieghem en de emigranten van Red Star Line

Als eerste officiële daad als schepen voor cultuur mocht ik de expositie ‘Eugeen Van Mieghem en de emigranten van Red Star Line’ openen, een waar genoegen!

Eugeen Van Mieghem zit immers diep in de ziel van deze stad. Zijn werk dat qua artistiek meesterschap naast de grote kunstenaars van de vorige eeuwwende kan staan, is inherent Antwerps. Zijn tekeningen en pastels geven als geen ander een beeld van de stad en haar arbeiders, haar bewoners, haar dokwerkers en hun dagelijks bestaan.

Van Mieghem geeft ons een zicht op een vorig tijdperk dat door zijn beelden weer tot leven komt, dat ons tot vandaag beroert en dat elke Antwerpenaar ook instinctief herkent als beelden van zijn stad en haar mensen.

Hij werkte op het kruispunt van stad en haven, de plek die tot vandaag Antwerpen maakt tot wat het is. Haven en stad zijn door de geschiedenis diep met elkaar verbonden geraakt op een manier die zelfs in andere havensteden niet vergelijkbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s