Prijs Frans Dille

De Prijs Frans Dille is een prijs voor veelbelovend talent uit het hoger kunstonderwijs, die om de drie jaar uitgereikt wordt.

In Antwerpen bevindt zich een levende en groeiende artistieke scène, onze stad telt het grootste aantal culturele centra, musea, bibliotheken, galeries, festivals en podia in Vlaanderen. Antwerpen profileert zich als een ambitieuze, innovatieve, hedendaagse, veelzijdige en bovenal internationale cultuurstad, die een avant-garde koploperspositie opneemt.

In de beleidsopties van de stad hebben we daarom ook een krachtig signaal gegeven dat we kunstenaars uit Antwerpen alle kansen willen geven om zich te ontwikkelen en hun werk aan het publiek te tonen. Ook het erkennen van jong grafisch talent is in dit kader onontbeerlijk. We doen dit o.a. door de driejaarlijkse ‘Prijs Frans Dille’ ter bevordering van de grafische kunsten.

Ze is opgestart in 1997 in overleg met graficus, tekenaar en aquarellist Frans Dille, onder het voorzitterschap van huisvriend en gepassioneerd liefhebber van grafische kunst, professor Peter De Deyn en in samenwerking met het Museum Plantin-Moretus voor de praktische organisatie. Deze prijsuitreiking is ondertussen al toe aan haar 8ste editie.

Dat Museum Plantin-Moretus deze rol opneemt is uiteraard niet verwonderlijk. Dit museum bewaart niet alleen ruim 103.000 prenten, tekeningen, houtblokken en koperplaten van vooral Antwerpse meesters van de 15de tot de 21ste eeuw, maar bewaart ook een schenking van het werk van Frans Dille.

De ‘Prijs Frans Dille’ biedt niet alleen talent uit hoger onderwijs, maar ook uit het deeltijds kunstonderwijs de kans om zijn of haar kunnen te tonen. Een selectie van de ingezonden kunstwerken wordt in een tentoonstelling en een fraai uitgegeven publicatie opgenomen.

Ik wil alle kunstenaars die deelgenomen hebben uitdrukkelijk proficiat wensen! In het bijzonder een dikke proficiat aan Adriaan Marin met de eerste prijs, Leen Nuyts met de tweede prijs, Henri Ardui met een zeer eervolle vermelding en Edoardo Cucciarelli met een eervolle vermelding.

Mooi werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s