Opening tentoonstelling HORIZON

Met de opening van tentoonstelling HORIZON brengen we een ode aan de 60-jarige internationale carrière van Jef Van Campen,– die tevens ook 85 jaar wordt maar onvermoeibaar blijft creëren.

Zijn oog om verder te kijken dan de oppervlakte kreeg hij van jongs af aan mee. Al vele generaties lang is kunst een traditie binnen de familie Van Campen. Van architectuur, over kunstrestauratie en schilderkunst tot de Koninklijke poppenschouwburg Van Campen. Weinig families hebben zo een indruk nagelaten op het materiële en immateriële erfgoed van de stad dan de Van Campens.

Zes jaar geleden toen ik voor het eerst schepen werd, kreeg ik de keuze uit het rijke depot van de stad om een kunstwerk op mijn bureau te hangen. Mijn oog viel op een bijzonder werk: een schilderij ter ere van het 20-jarig ambtsjubileum van burgemeester Craeybeckx, geschonken door poppenschouwburg van Campen en ondertekent door de familie. Het werk hangt tot vandaag boven mijn vergadertafel ter inspiratie.

Maar nu even terug naar de orde van de dag: het werk van Jef Van Campen bevat als rode draad de Antwerpse haven, imposante zeeschepen, havenbolders, zeezichten en landschappen. De combinatie tussen stad en haven maakt Antwerpen vandaag nog steeds tot wat het is. De rivier is wat Antwerpen haar leven geeft en door de waterpoort van de Antwerpse haven vertrokken veel migranten op zoek naar een beter leven, naar een toekomst over de horizon. De verhalen van deze migranten kan je ontdekken in het Red Star Line museum. In het werk van Jef Van Campen komt de ziel van de stad aan het water tot leven en geeft ons een diepere kijk op het leven aan haar kades en dokken, aan haar oevers en kaaimuren.

Proficiat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s