Start jeudboekenmaand

Hoewel lezen vaak in stilte gebeurt, zal de Jeugdboekenmaand, van 1 tot 31 maart 2019, niet geruisloos voorbijgaan. Wij sporen kinderen aan om deze maand nog meer in de rijke wereld van kinderboeken te duiken en er samen met hun vrienden, ouders en leerkrachten van te genieten!

Als lees- en boekenstad is het Antwerpen menens als het om lezen gaat. Onze stad telt een brede waaier aan acties die inzetten op het plezier van lezen bij iedere Antwerpenaar. Want als je leest, leef je niet alleen duizend levens – je verrijkt ook dat van jezelf. 

Lezen helpt ons om deel te nemen aan onze eigen omgeving of aan de samenleving. Het helpt ons kritisch te denken en empathie te tonen. Het vergroot probleemoplossend vermogen en zet ons met twee voeten op de grond of doet ons steviger in het leven te staan. En dat vinden we een fantastisch vooruitzicht voor alle Antwerpenaren, en in het bijzonder voor onze kinderen en jongeren.

Lezen wordt gemakkelijker als iedereen rondom jou dat ook doet. 

Tijdens de Jeugdboekenmaand wordt er volop gelezen! De Antwerpse bibliotheken organiseren de hele maand maart workshops, voorleesuurtjes, auteurslezingen en speciale voorstellingen rond het thema vriendschap. Voor jongeren is er het Bibsterspel en affichespel. Via de website: www.antwerpen.be/jeugdboekenmaand vinden jullie, kinderen en jongeren, een overzicht van alle activiteiten en ook boekentips over het thema vriendschap volgens leeftijd.

De Jeugdboekenmaand brengt jullie, jonge lezers niet enkel dichter bij boeken, maar ook bij prentenboeken, strips, non-fictie, luisterverhalen en digitale boeken en auteurs. Want de bibliotheek is meer dan boeken alleen.

De Antwerpse bibliotheken doen dit samen met Iedereen Leest, de cultuurteams in de Antwerpse districten, het Vlaams Fonds voor de Letteren en (vooral) heel veel enthousiaste leerkrachten en directies op Antwerpse scholen.

Waarom zetten we met onze bibliotheken zo sterk in op de Jeugdboekenmaand? 

De Jeugdboekenmaand toont waar we als bibliotheek op willen inzetten. Plezier vinden in lezen is een ‘must’ voor een betere lees- en taalvaardigheid. De laatste PIRLS-resultaten over begrijpend lezen en het leesplezier van de Vlaamse leerlingen geven aan dat er nog werk aan de winkel is. 

Hoe doen we dat? Door aangename ruimtes te creëren die kinderen aanzetten tot lezen – in de bibliotheek – maar ook daarbuiten. We inspireren en faciliteren scholen om deel te nemen aan de Jeugdboekenmaand. We organiseren heel wat activiteiten voor iedereen, voor echte leesbeesten, maar ook voor wie het lezen wat moeilijker gaat, voor alle Antwerpse kinderen en hun ouders. 

Dit jaar werken we rond het thema “Vriendschap”. 

Kinderen hechten meestal meer belang aan een leestip van een vriend dan aan een leestip van de juf. Samen lezen is voor vele kinderen leuker dan alleen. Je kan samen genieten, lachen met mopjes of verder fantaseren over wat er gaat gebeuren. Dus als we kinderen samen kunnen laten genieten van lezen, geraken we verder.

De Jeugdboekenmaand zet hierop in.

Tijdens voorleessessies kunnen kinderen en ouders samen genieten. Auteurs komen hun passie voor verhalen delen. En in het vriendenboekje voor het derde en vierde leerjaar staan opdrachten om leestips uit te wisselen en samen verhalen te verzinnen. 

Samen met Ketnet-vlogger Junes dagen we jullie, de Antwerpse jeugd, uit om samen 15.000 boeken te lezen en elkaar leestips te geven. Als jullie daarin slagen, winnen jullie een gezamenlijke dansles van Junes op woensdagnamiddag 3 april op het De Coninckplein in Antwerpen. Misschien doe ik ook wel mee 😉

Deze leesactie krijgt vorm door een vriendenslinger van boekenvriendjes. Per gelezen boek versier je 1 boekenvriendje van papier dat je kan afhalen in de bibliotheek of zelf uitprint. 

Ik geef alvast het goede voorbeeld: ik heb gekozen voor het boek ‘Kersenhemel’ – een boek van Jef Aerts en Sanne te Loo. Ik heb het boek voorgelezen voor mijn nichtjes. Het gaat over de vriendschap tussen Adin en Dina, een vriendschap die nooit voorbij gaat, zelfs niet na een verhuis.

Samen genieten van een goed verhaal. Meer moet dat soms niet zijn. 

Ik wens jullie veel leesplezier en een spetterend dansfeest!