Antwerpen: stad van Boek en Letteren!

Ik ben zeer trots dat Antwerpen opnieuw het decor mag zijn voor het grootste boekenevenement van de Lage Landen. Antwerpen is immers al jaar en dag echt de stad van Boek en Letteren.

Onze stad combineert als geen ander een rijk verleden en prachtige toekomst op vlak van Boek en Letteren. Sinds 1555 beschikt Antwerpen met ‘Officina Plantiniana’ over de belangrijkste drukkerij op wereldvlak, gesticht door Christoffel Plantijn. Op die manier is Antwerpen al sinds de Renaissance een belangrijk verspreider van kennis en cultuur.

Deze belangrijke historische voetafdruk kan je nog steeds ontdekken in Museum Plantin-Moretus, het enige museum ter wereld dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het originele woonhuis en drukkerij van uitgeversfamilie Plantin-Moretus vertelt het verhaal van 300 jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap en bevat de oudste drukpersen ter wereld. De bibliotheek herbergt meer dan 25.000 werken gedrukt voor 1800. De verzameling grafiek en tekeningen van het Prentenkabinet biedt een overzicht van oude en moderne Vlaamse meesters, van Rubens tot Ensor, van Jordaens tot Paul Joostens en René de Coninck.

Met onze erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaren en verzamelen we bovendien al meer dan 5 eeuwen Vlaams cultureel erfgoed. In de leeszaal kan je meer dan 1,5 miljoen items – van oude drukken en historische kranten tot recente publicaties raadplegen.

Daarnaast hebben we ook nog het Letterenhuis, zeg maar het ‘geheugen van de Vlaamse literatuur’, dat sinds 2004 erkend is als het literaire archief van en voor Vlaanderen. Het Letterenhuis bewaart ruim 2 miljoen brieven en handschriften, 130.000 foto’s en 50.000 affiches. De literaire correspondenties, handschriften en documentatie zijn het ideale bronmateriaal voor onderzoek, teksteditie, biografie en literatuurgeschiedenis. Via een vaste expositie over de Vlaamse letteren in de 19e en 20e E, kan het publiek kennismaken met de grootste literaire schatten. Via het masterplan Letterenhuis zorgen we voor een nog bredere ontsluiting van ons literair erfgoed naar het grote publiek.

Maar ook vandaag nog is Antwerpen een echte stad van schrijvers en boeken. Voor ons staat investeren in een boek- en literatuurontvankelijk klimaat immers gelijk aan investeren in de levenskwaliteit van onze stad en in de weerbaarheid van onze inwoners. De meerstemmigheid van boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling, cultuurparticipatie en leesplezier. Het maakt onze inwoners tot kritisch geletterde, lees- en taalvaardige burgers. Lezen voedt het cultureel en maatschappelijk bewustzijn en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst.

Daarom blijven we werken aan geletterdheid en leesplezier. Dit doen we graag zichtbaar, met gedichtenmuren, het visualiseren van literaire sporen met citaten of via de ATV-reeks ‘Vers geplakt’, waarvan u gisteren de eerste aflevering kon zien. In deze reeks gaat onze stadsdichter – Maud Vanhauwaert – op zoek naar sporen van 10 overleden dichters in Antwerpen en maakt met hun versregels een nieuw stadsgedicht. Via allerlei nieuwe ontwikkelingen maken we het onze inwoners nog gemakkelijker om te gaan lezen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het nieuwe bibportaal of het nieuw digitaal lezersplatform AntwerpenLeest.be, maar ook aan de moderne eigentijdse bibliotheek – uitgebreid met onbemande openingsuren, die een echte ontmoetingsplaats is voor al onze inwoners.

En ook de boekenbeurs past in dit Antwerps verhaal om leesplezier nog verder te stimuleren. Het hoogfeest van het boek biedt iedereen een verrassende ontdekkingstocht, van fantasierijke inventiviteit, tot economische realiteit en culinaire tips. Twaalf dagen lang kan jong en oud hier wegdromen in nieuwe boeken, signeersessies, workshops, debatten, lezingen, voorleesmomenten en optredens. De speciale kinderhoek op maat van onze allerkleinsten zorgt ervoor dat de boekenbeurs een heus familiefestival is.

Ik ben zeer blij dat dit groots boekevenement er mee voor zorgt dat Antwerpen niet enkel een rijk literair verleden heeft, maar ook kan verder bouwen aan een grootse literaire toekomst!