Expo Antwerpse handjes

(speech)

Antwerpen is gezegend met een brede en diverse waaier aan cultureel erfgoed, zowel het roerend als het onroerend erfgoed. Niet enkel dit prachtige gebouw, maar bijvoorbeeld ook de unieke houtdrukblokken van Museum Plantin Moretus, Dulle Griet in Museum Mayer van den Bergh, de werken van Panamarenko of het werkelijk unieke Rubenshuis zijn daar prachtige voorbeelden van.

Maar ook de vzw Antwerpen Koekenstad zet haar schouders onder het behoud en de ontsluiting van cultureel erfgoed, zij het wel cultureel erfgoed van een geheel andere soort. Koekenstad promoot de ambachten gerelateerd aan koekjes, chocolade, confiserie, brood en gebak, koffie en thee en ijs uit Antwerpen.

En wat is er nu meer iconisch, meer atypisch voor onze stad dan het Antwerpse handje?

Het handje gaat terug tot de 16e Eeuw en is uitgegroeid tot een iconisch beeld voor onze stad. Het is terug te vinden op ons wapenschild, op de Grote Markt in het beeld van Brabo en natuurlijk ook bij verschillende streekproducten, zoals ‘het Bolleke’ of de Antwerpse handjes.

Het Antwerps Handje kwam voort uit een wedstrijd van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen waarbij men op zoek ging naar een Antwerpse culinaire specialiteit. Het was Jos Hakker die in 1934 met een dessertkoekje in de vorm van een handje het winnende ontwerp uit de oven haalde. Intussen zijn er verschillende varianten op dit handje, o.a. met marsepein en Elixir d’Anvers, maar voor mij blijft het origineel toch nog steeds het beste.

Het Antwerps Handje is niet louter een veel gebruikt relatiegeschenk vanuit de stad, het staat in Vlaanderen in de top 5 van de best bekende en meest verkochte streekproducten. Het is een heel populair toeristisch ‘hebbeding’. Aangezien zowel de koekjes als de chocolade van Antwerpse Handjes enkel hier in Antwerpen te verkrijgen zijn, is een live bezoek een ‘must’. Op die manier binden we heel wat toeristen aan onze stad.

Ook deze expo draagt daaraan bij. De expo ‘Antwerpse Handjes Geïllustreerd’ zet Antwerpen op een positieve manier in de kijker: als een gastvrije en creatieve stad. Meer dan 160 binnen- en buitenlandse kunstenaars illustreerden het Antwerps Handje met het thema vriendschap. Deze kunstwerken reizen de wereld rond en geven onze stad zo nog meer bekendheid. Ik ben heel trots dat ook wij deze prachtige expo mogen verwelkomen in onze stad.