MAS in Jonge Handen breekt uit

(persbericht)

Het MAS slaat in 2020 met zijn jongerentraject ‘MAS in Jonge Handen’ een hele nieuwe weg in. Wat moet er bewaard worden in het MAS? Wat is volgens jongeren erfgoed en waar vinden we dat in de stad? Met deze vragen en andere gaan jongeren on- en offline aan de slag en inspireren ze een ‘artist in residence’. Tegelijk zet het MAS de jongerentraditie van de laatste tien jaar in de kijker met een nieuwe publicatie.

‘Mas in Jonge Handen’ breekt in 2020 uit het museum. Met concrete vragen en een oproep voor ideeën rond de collectie trekt het MAS naar alle jongeren van de stad. De bekendste jonge creatievelingen en influencers van Antwerpen zullen hen extra engageren via sociale media. En samen met Vlaams expertisecentrum Arktos stapt het MAS naar scholen en organisaties in de stad om het gesprek over het MAS, de collectie en erfgoed aan te gaan.

Artist in residence

De jongeren mogen alle registers opentrekken. Want met al deze input en de Mas-collectie gaat een jaarlijks wisselende ‘artist in residence’ aan het werk. Of het resultaat daarvan nu een evenement is, een collectie-uitbreiding, een ingreep in het gebouw of een installatie, de collectie van het MAS staat altijd centraal. Deze jonge artiest – die binnenkort voor dit jaar wordt bekendgemaakt – zal effectief een atelier krijgen in het MAS waar bezoekers hem of haar ook aan het werk kunnen zien.

Met de jongerenwerking ‘MAS in Jonge Handen’ en de gloednieuwe jonge ‘artist in residence’ brengen we niet enkel het museum en de collectie dichter naar de jeugd, maar willen we ook de term ‘erfgoed’ een frissere en hippere invulling geven.

Bovendien stelt het MAS ook een vaste groep samen met 16 tot 26-jarigen die vanuit een jong perspectief kritisch meekijken naar het MAS en het werk van de artist in residence mee beoordelen. In ruil voor dit ambassadeurschap krijgen ze ontmoetingen, workshops, en nieuwe competenties aangereikt. Zo bouwt het museum een duurzame relatie met hen uit. Kandidaten kunnen zich nu al melden bij het MAS via https://www.mas.be/nl/pagina/mas-jonge-handen-breekt-uit

Brochure

Experiment en meerstemmigheid zitten in het DNA van het MAS. Met het traject ‘MAS in Jonge Handen’ trekt het MAS al sinds 2011 volledig de kaart van de jongeren. MAS in Jonge Handen geeft het initiatief aan jongeren: ze krijgen de ruimte om creatief te zijn en om acties, evenementen en activiteiten te bedenken én uit te voeren. Met als orgelpunt de expo ‘Instinct’, die volledig gecureerd en opgebouwd is door de jongerencrew. 

Met de digitale brochure ‘Jeugd verovert museum. Een terugblik.’ zet het MAS een punt achter dit tijdperk. De publicatie toont een volledig overzicht over de knowhow van het MAS tot 2019, en is gratis online beschikbaar (https://www.mas.be/nl/jeugdverovertmuseum.). Met handige tips kan de brochure ook andere organisaties helpen bij het opzetten van een jongerenwerking.  Het MAS is één van de iconen van ‘jong Antwerpen’. En dat wil het MAS ook blijven, met de kick-off van een vernieuwde jongerenstrategie in 2020.