500 jaar geleden werd Christoffel Plantijn geboren. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd. In 2020 zet het Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Het programma biedt een verrassende kijk op een veelzijdig man: Christoffel Plantijn als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw.
500 jaar geleden werd Christoffel Plantijn, een bijzonder man, geboren. Bijzonder, want Plantijn was niet zomaar een uitgever. Hij was een rasechte ondernemer, die zich opwerkte tot de wereldtop.
Door hard te werken en in te spelen op toenmalige trends werd hij de eigenaar van de grootste drukkerij ter wereld. Door niet enkel te focussen op religieuze en politieke drukwerken, maar ook te investeren in humanisme en de wetenschappen was hij bovendien een belangrijke schakel in het verspreiden van kennis. Zijn Officina Plantiniana was een belangrijke schakel die Antwerpen bombardeerde tot internationale verspreider van kennis en cultuur!
Ook vandaag nog is het Museum Plantin-Moretus een inspirerende omgeving. Het historisch huis, de rijke boekencollectie, de talloze letters, tekeningen en prenten,… doen creatieve geesten bruisen. Maar hoe kan je ook vandaag nog aan de slag met deze visuele pracht?
Wel, het oude drukkersambacht inspireert ook hedendaagse grafici. Het museum werkt samen met verschillende partners om de oude technieken te bewaren, door te geven en te verwerken in nieuw, hedendaags werk. We willen iedereen stimuleren om erfgoed te gebruiken als creatieve toolbox.
Het museum beschikt over een hoogstaande collectie houtblokken, prachtig vakmanschap van meesterlijk in hout uitgesneden illustraties die gebruikt werden om boeken in de 16e eeuw vorm te geven. Naar aanleiding van dit feestjaar willen deze pracht met iedereen delen, zodat ook anderen inspiratie kunnen halen uit het levenswerk van Plantin.
De creatieve toolbox waarmee we het erfgoed van dit prachtig historisch huis willen ontsluiten is de webapplicatie: ‘impressed by plantin’. U vraagt zich vermoedelijk onmiddellijk af waarom Engelstalig? Wel, omdat Museum Plantin-Moretus een museum is dat internationaal zeer sterk geconsulteerd wordt door typografen en ontwerpers. Het is niet voor niets dat bijna 10% van de bezoekers van het museum dit huis op zijn bucketlist heeft staan.
Om te starten zijn afdrukken van de 14.000 houtblokken waarmee in de 16e eeuw de illustraties in de boeken gedrukt werden, de voorbije maanden gedigitaliseerd en getaggd met eenvoudige zoekingangen zoals dier, vis, landschap, bloem, ornament, initiaal,… die de gebruiker toelaat om eenvoudig te zoeken en bladeren. Ik hoop dat u ook een kijkje gaat nemen en aan hand van deze creatieve toolbox veel inspiratie kan opdoen.
Maar je zal heel snel inzien dat het zeer moeilijk wordt om iets te kiezen tussen al dat moois. Laat je maar gaan, maar neem genoeg tijd, want de rijkdom van de tekeningen op de houtblokken is verslavend. Maak er postkaartjes van, versier er je sneakers mee, schilder ze op je ramen, combineer ze tot gekke verhalen,…
Deze prachtige illustraties kunnen bijvoorbeeld ook dienen als inspiratie voor een tatoeage. Op 21 maart – world tattoo day – zijn er verschillende gelukkigen die het museum kunnen verlaten met een stukje erfgoed van het museum ‘geïnkt’ op hun lichaam. In optimale hygiëne zorgt SIN SIN Tattoo immers voor een blijvend aandenken – gebaseerd op deze prachtige werken.
Er zijn vandaag de dag zo veel mogelijkheden om dit erfgoed nieuw leven in te blazen. Deel je resultaat met ons en de wereld. Zo vormt jouw kunstwerk opnieuw inspiratie voor anderen.
Want, dit project is er niet alleen voor de creatieve sector (zoals typografen, grafici, kunstenaars, graffiti-kunstenaars, tattoo artiesten,….), maar ook voor ieder onder ons.
Ben je zelf niet zo creatief? Zoek je inspiratie om aan de slag te gaan? Enkele handelszaken in de buurt tonen hoe mooi een raam wordt met een houtblokillustratie of tijdens Grafixx komt er een inspiratietour tussen MPM en Studio. Volg één van de inspirerende lezingen gegeven door specialisten in het veld. Ga met het hele gezin aan de slag tijdens één van de evenementen in het museum. Jonge kinderen kunnen ook tijdens de zomer op een van de speelpleinen in de districten aan de slag. Na 2020 is het niet gedaan, dan komt er gewoon nog meer inspirerend materiaal bij.
Er is ook een traject opgezet voor de creatieve sector met lezingen en workshops met internationale specialisten. Daarvoor werkt het museum samen met de gepassioneerde verzamelaar en specialist Patrick Goossens, die het museum een meer dan warm hart toedraagt en Ann Eisendrath die samen de internationale specialisten en workshopdeelnemers zullen begeleiden.
Ik hoop jullie op een van deze vele initiatieven doorheen het jaar te ontmoeten maar vooral dat ook jullie creatief aan de slag gaan en je creaties deelt, maak er iets moois van, je krijgt zeker de smaak te pakken.
Ik bedank graag iedereen die meewerkt aan dit fantastisch feestjaar en wens het museum veel succes.
P.S.: Kijk zeker ook even op de website van museum Plantin-Moretus om te kijken welke activiteiten ze dit feestjaar allemaal in petto hebben!
