MAS wuift directeur Marieke van Bommel uit

Het MAS wuift museumdirecteur Marieke van Bommel uit. Ze neemt na bijna zeven jaar afscheid van het Museum aan de Stroom. Vanaf 1 januari 2022 maakt ze de overstap naar het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) en het Wereldmuseum in Nederland. De stad Antwerpen gaat op zoek naar een waardige opvolger voor het MAS.

Marieke van Bommel bouwde het MAS verder uit tot een open huis dat sterk in verbinding staat met de stad en haar gemeenschappen via intensieve participatietrajecten. De innoverende jongerenwerking ‘Mas in Jonge Handen’ kende haar hoogtepunt met de expo ‘Instinct’, de eerste expo volledig gebouwd voor en door jongeren. De laatste tijdelijke expo van het MAS, 100XCongo, ontving de British Museum & Heritage Awards voor ‘Best international exhibition of the year’.

Onder de leiding van Marieke heeft het MAS de laatste jaren gewerkt aan het sterker positioneren van de collectie en van de kernwaarden van het museum naar partners en het brede publiek. Ze bouwde het MAS in de nationale en internationale museumsector uit tot een plek voor de mensen uit de stad, een plek voor experiment en een plek waar je naar de stad, naar de wereld én naar jezelf kijkt.

Marieke van Bommel: ‘Ik kijk met veel warmte terug op mijn tijd in het MAS en heb er die jaren met veel plezier gewerkt. Het maakt me trots dat we met het museum een sterke verbinding hebben gemaakt met de stad en al haar gemeenschappen. Ik laat het museum achter in handen van een erg sterk team dat zich meermaals heeft bewezen en heb alle vertrouwen in de toekomst. Uiteraard blijven we ook contact houden en zal ik MAS nauwgezet blijven volgen.’

Met het vertrek van Marieke van Bommel verliest het MAS een bevlogen en daadkrachtige directeur. Maar het MAS kan de volgende jaren ongetwijfeld verder bouwen op de mooie erfenis die ze achterlaat: we willen graag onze dank uiten en we gunnen Marieke van harte de overstap naar het Nationaal Museum van Wereldculturen in Nederland.

Marieke van Bommel start op 1 januari 2022 als algemeen directeur van het NMVW en het Wereldmuseum. Het NMVW is een fusie van het Tropenmuseum, het Afrika Museum en het Museum Volkenkunde. Het heeft als missie bij te dragen aan een betere wereld, door met een open blik op de wereld mensen met elkaar te verbinden, te inspireren en perspectieven te kantelen. Samen met de inhoudelijk directeur Wayne Modest zal Marieke van Bommel daar een inspirerende invulling aan geven.