Moeten we de jenever en het pintje voor de Sint dan ook verbieden? 

Abou Jahjah wil een neutrale piet, een moreel aanvaardbare piet. Zo is opnieuw een feest dat voor kinderen het hoogtepunt van het jaar zou moeten zijn, misbruikt om aandacht te krijgen. Aandacht waarvoor? Dat het zou draaien rond de kwetsende connotatie die mensen met een donkere huidskleur zouden ervaren. Daar twijfel ik sterk aan. Movement X onder de aandacht brengen via een kinderfeest, lijkt mij dichter bij de waarheid te liggen. Maar goed, ook dat is uiteraard maar een veronderstelling.

Ik ben moslima, net als meneer Jahjah een moslim is. Hij is er een van cultuur en niet van geloof. Ik ben een moslima van cultuur én geloof, maar tegelijkertijd ben ik ook een echte Vlaamse, met een mooie Vlaamse cultuur.

Sinterklaas en Zwarte Piet maken deel uit van die mooie Vlaamse cultuur. Zij zitten verweven in de genen van menig Vlaams kind. Het is een traditie die ik apprecieer en waar ik alleen maar blij van kan worden.

Nog nooit heb ik een kind, van welke huidskleur dan ook, spontaan de redenering zien maken dat Zwarte Piet zou kunnen lijden onder het feit dat hij zwart is. Nog nooit heb ik een kind de vergelijking horen maken tussen Zwarte Piet en ons koloniale verleden.

Waarom Zwarte Piet zwart ziet, is een vraag die wél op de lippen van elk kind ligt. Uiteraard is het enige correcte antwoord dat de schoorsteen zijn werk doet. Jaren door schoorstenen kruipen laat namelijk sporen na die niet meer uit te wissen zijn.

En net dat is het mooie aan Zwarte Piet. Ik weet niet welke huidskleur hij heeft.

Wanneer Abou Jahjah vraagt naar een neutrale piet. Wel, dan kan ik hem alleen maar zeggen ‘die hebben we meneer Jahjah’! Niemand is zo kleurrijk en neutraal als Zwarte Piet! Hij is de enige man die zonder vooroordeel door iedereen aanvaard wordt. Hij is de man waarvan we nooit echt weten welke huidskleur er verscholen zit achter de lagen roet. Hij is de enige man waarvan niemand weet welke politieke voorkeur hij heeft, de enige man waarbij iedereen beseft dat hij er is voor iedereen. En hij is de enige man die erin slaagt miljoenen kindjes braaf te doen wezen, voor minstens één dag.

Willen we het echt toelaten dit fantastische kinderfeest te laten verzieken door politieke correctheid? Willen we tradities laten verdwijnen door aandacht te vragen voor standpunten via de verkeerde kanalen? Dan stel ik voor dat we het jeneverke en het pintje van de Sint ook maar ter discussie stellen. Want de kans is groot dat alcoholmisbruik ontstaat bij de schoen die we klaarzetten voor de Sint en zijn fantastische Zwarte Piet. Laat ons eerlijk zijn, willen we het echt zo ver drijven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s