Vrijwilligerswerk een aanklacht?

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2255079

Beste Tom Wouters

Ook ik zal als schepen voor jeugd in Antwerpen, onze vrijwilligers in het jeugdwerk hartelijk danken op 6 maart. Ik doe dat graag. Ik vind het ook noodzakelijk dat ik mijn appreciatie uit naar de 5000 vrijwilligers die het jeugdwerk in een stad als Antwerpen mee ondersteunen. Laat ik het duidelijker stellen, mee vorm geven.

Zonder die 5000 vrijwilligers zou het jeugdwerk in Antwerpen zo goed als onmogelijk zijn. Ik geef dat graag toe, maar ik ga mij er niet voor excuseren. Ik ga daar gewoon ontzettend dankbaar voor zijn. Dankbaar dat 5000 jonge en soms iets minder jonge mensen zich wekelijks met veel overtuiging inzetten voor het vrijwillige jeugdwerk. Dankbaar ook dat zij dit niet doen vanuit een aanklacht tegen onze samenleving.

Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk een permanente aanklacht is tegenover onze samenleving. Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk vertrekt vanuit een verontwaardiging tegen een bepaalde gang van zaken, dan nodig ik u heel graag uit op 6 maart in het MAS in Antwerpen.

Mijn indruk is dat uw kijk op het vrijwilligerswerk een éénzijdige aanblik kent. Er zijn echt wel jongeren die het fijn vinden om zich vrijwillig in te zetten voor een jeugdbeweging. Er zijn echt wel jongeren die vanuit een engagement naar ontmoeting en ontspanning graag een paar uur per week vrijmaken om aan vrijwilligerswerk te doen.
Soms is gewoon plezier maken al voldoende om die keuze te maken. Daarnaast mag je niet vergeten dat vrijwilligerswerk vaak een opstap is naar het ontdekken van je eigen talenten en competenties. Vrijwilligerswerk biedt ook kansen om nieuwe dingen te leren en ervaringen op te doen.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, de samenleving en voor anderen. Ik denk niet dat een mens daar ooit al slechter van geworden is.

Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk een vraag is naar een structurele aanpak, dan vraag ik me af waarom vrijwilligerswerk op zich niet de structurele aanpak is. Zorgen voor elkaar, verbondenheid, verantwoordelijkheid nemen, samen werken aan een “betere samenleving” vanuit een vrijwillig engagement. Vrijwilligers delen inderdaad een zorg voor de samenleving en net dát vrijwilligerswerk is de verandering. Soms elke dag, soms één keer per week. Een verandering, een groei, een leerproces en soms gewoon een voldoening. Is dat een aanklacht? Nee, dat lijkt me een mooi en warm uitgangspunt voor een warme samenleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s