Vrijwilligerswerk een aanklacht?

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2255079

Beste Tom Wouters

Ook ik zal als schepen voor jeugd in Antwerpen, onze vrijwilligers in het jeugdwerk hartelijk danken op 6 maart. Ik doe dat graag. Ik vind het ook noodzakelijk dat ik mijn appreciatie uit naar de 5000 vrijwilligers die het jeugdwerk in een stad als Antwerpen mee ondersteunen. Laat ik het duidelijker stellen, mee vorm geven.

Zonder die 5000 vrijwilligers zou het jeugdwerk in Antwerpen zo goed als onmogelijk zijn. Ik geef dat graag toe, maar ik ga mij er niet voor excuseren. Ik ga daar gewoon ontzettend dankbaar voor zijn. Dankbaar dat 5000 jonge en soms iets minder jonge mensen zich wekelijks met veel overtuiging inzetten voor het vrijwillige jeugdwerk. Dankbaar ook dat zij dit niet doen vanuit een aanklacht tegen onze samenleving.

Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk een permanente aanklacht is tegenover onze samenleving. Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk vertrekt vanuit een verontwaardiging tegen een bepaalde gang van zaken, dan nodig ik u heel graag uit op 6 maart in het MAS in Antwerpen.

Mijn indruk is dat uw kijk op het vrijwilligerswerk een éénzijdige aanblik kent. Er zijn echt wel jongeren die het fijn vinden om zich vrijwillig in te zetten voor een jeugdbeweging. Er zijn echt wel jongeren die vanuit een engagement naar ontmoeting en ontspanning graag een paar uur per week vrijmaken om aan vrijwilligerswerk te doen.
Soms is gewoon plezier maken al voldoende om die keuze te maken. Daarnaast mag je niet vergeten dat vrijwilligerswerk vaak een opstap is naar het ontdekken van je eigen talenten en competenties. Vrijwilligerswerk biedt ook kansen om nieuwe dingen te leren en ervaringen op te doen.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, de samenleving en voor anderen. Ik denk niet dat een mens daar ooit al slechter van geworden is.

Wanneer u stelt dat vrijwilligerswerk een vraag is naar een structurele aanpak, dan vraag ik me af waarom vrijwilligerswerk op zich niet de structurele aanpak is. Zorgen voor elkaar, verbondenheid, verantwoordelijkheid nemen, samen werken aan een “betere samenleving” vanuit een vrijwillig engagement. Vrijwilligers delen inderdaad een zorg voor de samenleving en net dát vrijwilligerswerk is de verandering. Soms elke dag, soms één keer per week. Een verandering, een groei, een leerproces en soms gewoon een voldoening. Is dat een aanklacht? Nee, dat lijkt me een mooi en warm uitgangspunt voor een warme samenleving.

One comment

 1. Geachte heer Tom Wouters
  Geachte schepen voor jeugd mevrouw Nabilla Ait Daoud

  Helaas kon ik niet meer rechtstreeks reageren op het artikel van Tom Wouters maar nadat ik deze reactie ‘post’ op deze blog ga ik het Tom alsnog toesturen. Waarom ik dit zal doen? SimpeL, niet reageren is geen optie omwille van het spreekwoord en neem het alstublieft niet letterlijk maar eerder figuurlijk: “wat baten kaars en bril, als den uil niet zienen wil?”

  Twee meningen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Op zich is dat goed, omwille van het debat dat er kan over worden gevoerdEn wanneer gewone stervelingen als ik beide reacties lezen, wel worden ze geprikkeld om enerzijds de sympathie en anderzijds de antipathie te verwoorden. Wel, het is 07.15 uur in de morgen, ik heb een betrekkelijk korte nacht achter de rug maar er staat mij een kop warme koffie te wachten om de werkdag aan te vatten, dus geen tijd te verliezen.

  Laten we ALSTUBLIEFT geen reguliere werking maken van het vrijwilligerswerk. De huidige omkadering is toereikend en de spontane aanvulling met vele vrijwilligers is zeer prijzenswaardig. Laten we ALSTUBLIEFT stoppen met zich ‘belangeloos’ voor iets inzetten te beschouwen als een vorm van uitbuiting van deze vrijwilligers en een falen van het huidige systeem. Vrijwilligerswerk geeft je zoveel kansen om enerzijds jezelf te ontwikkelen en anderzijds de mensen waarvoor je het doet positief te ondersteunen. Beschouw het als je eerste echte job waarvoor je nog geen cheque op het einde van de maand bekomt, maar wel een enorme voldoening, levens- en werkervaring en dat is gewoonweg onbetaalbaar! Dag wegnemen zou een aanslag zijn op de verdere ontwikkeling van onze jongeren. Hen de boodschap meegeven dat jezelf belangeloos inzetten enkel door ‘de gesubsidieerde administratie’ kan gebeuren hoort niet thuis in onze samenleving. Met alle respect mijnheer Wouters, ik ga nu een koffie drinken en hoop dat je de uitgestoken hand van schepen Ait Daoud aanvaardt om op 6 maart aanwezig te zijn in het MAS. Ik wens u bij voorbaat een leerrijke avond toe!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s