Geen enkele vorm van religie is een excuus om een dier nodeloos te doen lijden, maar…

Minister Weyts verbiedt het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.

Ik ga niet zeggen dat ik het geen goede zaak vind. Met mijn opiniestuk van vorig jaar heb ik meermaals aangegeven dat religie nooit een excuus mag zijn om een dier nodeloos te doen lijden.

Het is  jammer dat er na de gesprekken tussen de moslimgemeenschap en minister Weyts geen enkele ruimte is gevonden voor een overgangsperiode.
Dat is  vooral  jammer omdat polarisatie op deze manier enkel maar in de hand wordt gewerkt. En dat is wat ik, als moslima, net niet wil.
Maar niet enkel als moslima ben ik hier echt tegen gekant. Ook gewoon als mens. De weg van polarisatie is nooit de juiste weg om tot een oplossing te komen. Het is een doodlopende straat, waarin we keer op keer moeten terugplooien naar de eigen stelling. Polarisatie zal nooit leiden tot echte dialoog, laat staan tot het vinden van een oplossing die ons als gemeenschap verder brengt.
Een overgangsperiode had het wederzijds respect kunnen doen groeien. Het had ervoor kunnen zorgen dat we iedereen de tijd hadden kunnen geven oplossingen te zoeken en te evolueren naar een andere beleving van een feest. Sommige zaken kan je niet zomaar veranderen, die vragen wat tijd.

Daarnaast blijf ik het ook jammer vinden dat bij het onverdoofd slachten steeds de moslimgemeenschap geviseerd wordt.

Vanuit mijn moslim zijn, wil ik elke moslim blijven aanmoedigen, gebruik te maken van de alternatieven die er bestaan om het offerfeest te vieren (bijvoorbeeld, door een gift te doen zoals ik elk jaar opnieuw doe).  Zoals ik vorig jaar al duidelijk aangaf in mijn opiniestuk, vind ik geen enkele vorm van religie een excuus om een dier nodeloos te doen lijden, geen enkele vorm!
Vanuit mijn moslim zijn doe ik ook nu opnieuw een warme oproep aan alle moslims om na te denken over het onverdoofd slachten.
Nadenken als individu, los van enige vorm van religie. Laat ons terug stilstaan bij de essentie van het offerfeest zelf.

Vanuit mijn mens zijn, wil ik iedereen oproepen het gezond verstand te gebruiken. Ik wil een oproep doen naar alle Vlamingen, van welke religie, geaardheid, afkomst, overtuiging ook om mee onze gemeenschap vorm te geven. Dat is niet enkel een oproep naar elke vorm van religie die een dier nodeloos doet lijden, maar ook naar alle Vlamingen om respectvol ten opzichte van ieders overtuiging en met begrip voor elkaars noden samen te groeien in de Vlaamse gemeenschap van morgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s