Vlaanderen is gewogen en te licht gevonden

Zie je dat lichtje daar. Het is niet bijzonder groot, maar wel ontzettend fel.
Ik vind het zelfs een beetje storend in het geheel van lichtwaas en duisternis.
Ik zou het even willen doven om de rust te vinden na een hectische dag.


Beelden vanuit de ruimte tonen duidelijk aan dat Vlaanderen één van de meest verlichte regio’s in de wereld is. Ons kleine Vlaanderen is groot in vele zaken, maar ook in het geven van licht.
En dat is vaak een overbodig iets. Teveel kunstlicht zorgt voor hinder met alle gevolgen van dien voor mens, dier en planten. Verlichting is een van de meest dramatische veranderingen van ons milieu. Maar niet enkel ons milieu valt ten prooi, ook onze eigen portemonnee. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting.
Heb je nooit een gevoel van onbehagen, slaapstoornissen of een minder goede slaapkwaliteit? Te veel nachtelijk kunstlicht is vaak de boosdoener.
Maar ook onze dieren worden geplaagd door onze nood aan overbodige verlichting. Huisdieren lijden vaak aan desoriëntatie, onaangepast gedrag en verstoring van hun slaappatroon. Op het platteland vinden nachtdieren geen plek meer om te jagen.

Lichtvervuiling is geen nieuw gegeven in onze moderne maatschappij.
Ik ben dan ook geen pionier in mijn oproep “meer is niet altijd beter”.
Ik ben nog minder een voorstander van de complete duisternis, maar wel een bepleiter voor het juiste licht op de juiste plek. Lichtbronnen die te fel schijnen, te veel of verkeerd licht uitstralen, in de verkeerde richting of op het verkeerde moment schijnen, veroorzaken storend licht.

De Nacht Van De Duisternis op 10 oktober is een moment om Vlaanderen even te doven, maar uiteraard is dit niet dé oplossing.
De Nacht van de Duisternis past in Antwerpen binnen het lichtplan waarmee de stad streeft naar een reductie van de lichtpollutie en het realiseren van extra besparingen door onder andere verlichtingsinstallaties te dimmen, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. In het kader van dit plan liet de stad ook al meerdere straten uitrusten met duurzame LED-verlichting. Dit is steeds het geval  bij de heraanleg van grote straten zoals bijvoorbeeld bij de Bredabaan, Brederodestraat en Rijnkaai. Ook woonstraten in verschillende districten zoals de Boshovestraat in Deurne – en binnenkort zelfs de hele Harmoniewijk in het district Antwerpen kregen of krijgen een duurzame verlichting. LED-verlichting is momenteel de meest economische manier van verlichten én maakt dat de aanstraling directer kan gebeuren. Dit houdt in dat er minder strooilicht (lichtverlies) is.

Laat ons als Antwerpenaar het voorbeeld geven en zwaar doorwegen in Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s