De uitdagingen van het jeugdwerk

Vandaag vieren kinderen en jongeren de Dag en Nacht van de jeugdbeweging. Dit is het ideale moment om enkele uitdagingen voor de jeugdwerking in de stad Antwerpen onder de aandacht te brengen.

Een jeugdvereniging is veel meer dan spel en plezier.
Het is een echt participatief gebeuren, waar kinderen en jongeren experimenteren en ervaringen opdoen. Ze ontdekken eigen competenties, interesses en kwaliteiten. Binnen de veiligheid van het vrijwillig jeugdwerk krijgen ze de kans om verantwoordelijkheid op te nemen en grenzen af te tasten. Een jeugdvereniging is als het ware het oefenterrein voor het latere leven.

Antwerpen telt maar liefst 120 oefenterreinen waarop 15 000 kinderen en jongeren wekelijks kunnen experimenteren.
Een behoorlijke bende die nog steeds in stijgende lijn is. En daar kan ik uiteraard alleen maar blij mee zijn. Toch is er een ‘maar’ die de blijdschap af en toe onderdrukt.
Jeugdverenigingen hebben het namelijk niet altijd makkelijk in de stad. Ze krijgen meer en meer te maken met de uitdagingen van de grootstedelijke context. Ze kampen met gebrek aan speelruimte en problemen met beschikbaarheid van lokalen. Het is bovendien een moeilijke zoektocht naar nieuwe vrijwilligers en geëngageerde leiding haakt vaak vroeger af.

Dit stadsbestuur werkt intensief om deze uitdagingen het hoofd te bieden en ondersteunt daarom de jeugdverenigingen zowel inhoudelijk, logistiek als financieel. Toch mag ik niet ontkennen dat er ondanks alle inspanningen van de stad, nog steeds enkele verenigingen zijn die het wat moeilijk hebben. Hen ondersteunen we extra met op maat gemaakte acties.
Laat dit dan ook een warme oproep zijn naar verenigingen in nood om bij ons aan te kloppen.
Ga de uitdaging niet uit de weg, maar ga ze samen met ons aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s