Pooierboys

Ze zijn onschuldig.
Ze zijn ook vaak nog bijzonder naïef en goedgelovig.
Jammer denk ik dan. Jammer dat we die naïviteit moeten doorbreken met een afschuwelijke realiteit.

”Het is een  vorm van radicalisering. De meisjes waar het om gaat worden steeds verder van hun veilige huis en haard gedreven en gelokt. Met allerlei verleidings- en controletechnieken, door chantage, verkrachting en geweld komt het slachtoffer steeds meer onder het juk en in de ban van de mensenhandelaar”

“Loverboy klinkt veel te lieflijk” zei Naïma Azough ooit. Ik geef haar gelijk.
Het is onkruid dat moet uitgeroeid worden.

Ze verleiden en isoleren jonge meisjes van gezin en vrienden.
Het is een proces dat vaak pas opgemerkt wordt wanneer we reeds spreken over ‘het slachtoffer’, veel te laat dus…..
Het is een proces van materiële lusten met zeer onmenselijke en dramatische gevolgen.

Preventie is dan ook het meest essentiële onderdeel van een goede aanpak in deze perverse ‘handel’. En ik spreek dan over preventie op alle vlakken. Dus niet enkel naar potentiële slachtoffers toe, maar ook naar de potentiële daders.
Uit onderzoekt blijkt dat ’pooierboys’ – want dat is effectief een betere naam – veelal opgroeien in milieus  waar jongens, en dit in schril contrast tot meisjes, in bescherming worden genomen. Bovendien wordt hun gedrag binnenshuis nauwelijks of zelfs helemaal niet begrensd.  Wanneer ook buitenshuis hiertegen amper of helemaal niet door de gemeenschap wordt opgetreden, dan leidt dit tot wansmakelijke situaties.

Wanneer seksualiteit een taboe is,  wanneer je wordt aangeleerd dat man en vrouw principieel ongelijk zijn en wanneer geweld tegen vrouwen onder bepaalde omstandigheden acceptabel is. Wel, dan zit je als maatschappij met een gigantisch probleem en dat moet je daadkrachtig aanpakken!

De overheid speelt hierin een cruciale schakel. Het is namelijk haar taak én verantwoordelijkheid om zowel aan preventie  EN slachtofferhulp te doen.

Maar wel op een overzichtelijke, efficiënte en geïntegreerde manier .
Vlaanderen telt honderden hulporganisaties, elk met hun eigen opdracht en specialisatie, bijna allemaal ondersteund en betoelaagd door deze of gene overheid. Je kan deze verscheidenheid als een rijkdom beschouwen. Maar laten we toch eerlijk zijn.  Het is  niet altijd evident om gemakkelijk te vinden waarnaar je op zoek bent. Wie door het bos de bomen niet meer ziet, vindt vaak de juiste hulp niet.  Aan de overheid dus om ervoor te zorgen dat haar aanbod bereikbaar is voor wie hulp nodig heeft.

Het is ook belangrijk te gaan kijken waar er bepaalde overlappingen zijn, waar er grote gaten vallen  en wie er nu precies betrokken is in welk stadium van de hulpverlening. Hoog tijd dus om  ‘eenvoud’ opnieuw in te voeren.  Beter nu dan morgen beginnen met het efficiënt uitwisselen van ervaringen,  Laten we elkaar aanvullen in plaats van beconcurreren in de hulpverlening. Ook hier herhaal ik dat het hoog tijd is dat organisaties zelf hun ego links laten liggen.  Ze moeten beseffen dat ze enkel door goed samen te werken de wansmakelijke ‘pooierboys’ definitief een halt kunnen toeroepen. We dragen hierin allemaal een verpletterende verantwoordelijkheid.  Want ieder van ons, in de hoedanigheid van ouder, hulpverlener, leerkracht, animator, vrijwilliger,  in het jeugdwerk, buurtbewoner, lid van onze samenleving,  iedereen kan  die noodzakelijke brug vormen tussen een potentieel slachtoffer en de maatschappij. We kunnen allemaal impact hebben op het leven van anderen, op voorwaarde dat  we geen oogkleppen dragen.

Aan ieder van ons dus om onze kinderen weerbaar te maken en hen een klankbord te bieden. Aan ieder van ons dus om alert te zijn en te blijven, want gedrag herkennen en erkennen is de eerste stap in preventie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s