Jongerenparticipatie

Jongeren bouwen hun eigen jeugdcentrum met containers

Luchtbal en Jes.
Ze hebben elkaar gevonden in een avontuur dat van start ging lang voor de thuis in de stad prijs. Toch heeft deze prijs voor een boost gezorgd om het anker definitief uit te gooien op Luchtbal.
Met het project ‘Tampicosite’ als creatieve uitvalbasis voor jongeren’ won Jes zomaar eventjes 30.000€ om een jongerenwerking op Luchtbal vanaf 0 op te starten.  Absoluut niet eenvoudig, want zonder locatie, begin er maar eens aan…

Maar Jes zou Jes niet zijn wanneer ze deze 30.000€ niet efficiënt en creatief zouden besteden.  En hierin zijn ze absoluut geslaagd.
Een gedurfde constructie van zeecontainers is het fantastische resultaat.
Samen mét de jongeren van deze wijk hebben zij de handen in elkaar geslagen.
Ze zijn er, samen met hen, in geslaagd om hun werking diep te verankeren in deze wijk.
Dit betekent meteen ook nieuwe impulsen en een nieuwe dynamiek.  Omdat Jes de jongeren van Luchtbal zelf heeft betrokken bij het opbouwen van deze fantastische plek, hebben ze samen de basis gelegd van een dynamische jongerencultuur.

Het is uiterst belangrijk dat jongeren zelf mee deel kunnen uitmaken van een werking die er speciaal voor hen is. Jes is er in geslaagd om de jongeren van Luchtbal enthousiast te maken voor dit project.
Meteen een mooi voorbeeld van jongerenparticipatie. Op die manier krijgen zij de kans om heel wat over zichzelf te leren en te ontdekken.  Ze leren met elkaar te onderhandelen en te discussiëren. Ze werken in groep waarbij ze ontdekken hoe je samen naar oplossingen zoekt.  Ze ontwikkelen op jonge leeftijd vaardigheden die ze anders veel later of misschien zelfs nooit hadden ontdekt.
Kortom, ze leren vaardigheden die ze in het latere leven goed gaan kunnen gebruiken

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je op deze manier ook een breed draagvlak voor de jongerenwerking creëert.
Want wie wil nu niet naar een plek komen die je zelf mee hebt opgebouwd?

Uiteraard  hebben de jongeren al dit werk niet alleen gedaan.
Ze werden hierbij ondersteund en begeleid door de jeugdwerkers van Jes.
Een gedreven groep die zelf actief op zoek gaat naar de jongeren in de buurt.
Een bijzondere werking die vruchten afwerpt.
Vanuit hun vertrouwde plek slagen de jeugdwerkers erin meer aansluiting te vinden bij hun leefwereld. En dat is een bijzondere aanpak die duidelijk ook tot bijzondere resultaten leidt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s