De indoctrinatie van een geëmancipeerde moslima

Ik ben een moslima en ik ben daar trots op. Ik ben ook een Westerse feministe die de boerkini ziet als een vorm van onderdrukking en toch blijf ik een trotse moslima. Iemand moet mij eens uitleggen waarom moslima’s alleen als moslima’s worden beschouwd als ze zich confirmeren naar het beeld dat linkse partijen van ‘de moslima’ ophangen.

Ik begrijp als Westerse moslima namelijk niet dat vrouwen zich in een boerkini willen hijsen op een zonnig strand of aan een zwembad. Net op die plaatsen waar het krioelt van ‘halfnaakte mensen’. Ik blijf hierover zeer verontwaardigd en als moslima maar ook als vrouw, kan ik de beweegredenen hierachter niet vatten.

Mijn mening, mijn woorden.
Ik begrijp dat niet. En ik hoef dat ook niet te begrijpen, want dat is niet de keuze die ik zelf maak. Sommigen beschouwen dit als ‘niet willen begrijpen’, anderen dan weer als ‘een aanval op de Islamitische waarden en normen’. En dat mag, want dat is dan waar zij voor kiezen. Dat kan nu eenmaal ook, het hebben van die andere mening, de keuze maken om anders te denken dan anderen en die mening te verkondigen.

Het kan.

Want ik woon in Vlaanderen, een plek die me die vrijheid geeft. Een plek waar ik me als geëmancipeerde moslima bijzonder thuis voel, ondermeer door mijn sterk geloof in de Westerse waarden en vrijheden. Een plek ook waar mijn Islamitisch gedachtengoed perfect verenigbaar is met het Vlaamse gedachtengoed.

Wanneer ik al de reacties op sociale media bekijk, aanschouw en lees, dan stemt het mij bijzonder triest dat net die vrijheid het onderwerp van discussie is. Het stemt me triest dat telkens opnieuw mensen vanuit mijn eigen geloofsgemeenschap mij een schuldgevoel proberen op te dringen. Ze voelen zich hierin gesteund door de keuzes die zij maken in hun leven.

Dat mensen uit vrije wil een keuze maken binnen de Islamitische waarden en normen, daar ben ik van overtuigd. Dat er anderen onder een grote sociale en zelfs fysieke druk staan om bepaalde keuzes te maken, dat is een realiteit. En dat is wat mij dwars zit. Niet alleen als mens en als vrouw, maar ook als politica. En daar wil ik als politica heel hard mijn verantwoordelijkheid opnemen.

Het is mijn taak en de taak van de overheid in het algemeen om de keuzevrijheid van al haar burgers te garanderen. Geen eenvoudige taak, want telkens opnieuw moet je verschillende vrijheden tegen elkaar afwegen. Ik kies hierin voor de enige lijn die daarin duidelijk is afgetekend, namelijk de lijn van de zwaksten. Want het zijn net zij wier keuzevrijheid telkens opnieuw op de helling komt te staan.

Hun keuzevrijheid wordt wat mij betreft op dat moment in de weegschaal gelegd, gewikt en gewogen. Ik blijf er heilig van overtuigd dat het merendeel van de vrouwen zich niet vrijwillig in een boerkini hijst. Dit wil niet zeggen dat ik een voorstander ben in het willekeurig verbieden vanuit de overheid, integendeel, maar wel van het afwegen van bepaalde vrijheden. Want zo lang er sociale of fysieke druk bestaat die vrouwen in een bepaald keurslijf wil krijgen, ben ik degene die een duidelijke lijn vanuit de overheid nastreeft. De lijn van de zwakkeren.

 

6 comments

 1. De vraag is natuurlijk: wanneer en waarom is ze lid geworden van de islam? Als ze zo verlicht is, waarom dan volgeling worden van een massamoordenaar? Er zijn tientallen religies en ideologieën waar je je bij kunt aansluiten als je zo nodig wilt, waarom dan net deze ene?
  http://wikiislam.net/…/List_of_Killings_Ordered_or…

  Like

 2. En dan nog iets: het woord moslima dat ze zo graag gebruikt is pure discriminatie. Of spreken we ook van christina? Van boeddhista? Van hindoeïsta? Van zoroastrianista? Van peyotista? Van janïsta? Van atheïsta? Van agnostica?
  Iedereen die het woord moslima gebruikt discrimineert.

  De link in mijn eerdere commentaar is niet goed doorgekomen, hopelijk werk deze beter: http://bit.ly/LFvngX

  Like

 3. Als we ons steeds aan onze westerse waarden en normen willen vasthouden, dan vind ik, momenteel dat de de vrouwen die het vrijwillig of onder dwang dragen dit maar moeten laten dragen, beter dan dat ze niet mogen op het strand komen of in een zwembad. Joodse vrouwen gaan ook apart zwemmen, toch hoor je daar nooit commentaar over, noch over het feit dat ze een pruik dragen en zich ook aan een bepaalde dresscode moeten houden als ze getrouwd zijn…..ook daar heb je de meer westerse -en de ultraorthodoxe….maar daar worden geen hele artikelen aan gewijd….neen dat wordt doodgezwegen…. Mijn oudste dochter heeft een zonneallergie, zij loopt ook met lange mouwen en bijna volledig bedekt als de zon volop schijnt. Voor haar zou zo’n pak dus een echte verademing zijn. Ik las trouwens dat 40% wordt verkocht aan joden, Hindoes, christenen, zelfs mannen en mensen die kanker hebben gehad en vrouwen die juist bevallen zijn én geen moslim…..Als we eens ieder in zijn waarde moesten laten, het zou veel oplossen……

  Like

 4. Allah is groot … ach ja, die aanhangers van Allahu Akbar en andere goden en profeten -onzin zoeken gewoon naar datgene wat een complete illusie is… helaas! ‘Gelovigen’ (aanhangers van eender van welke religie) willen gewoon de logica en realiteit niet onder ogen zien. Het is niet ’n God, Boeddha, Allah, Jahwe of dergelijke menselijke hersenspinsels die de mens(heid) schiep. nee, het was en is nog steeds) de mens zelf die zijn God(en) en profeten schiep, eert, aanbid en onderhoud, ten koste waarvan? Euh, …. Vrede, (naaste)liefde, begrip? Tja, geliefde broeders en zusters, bestudeer daarvoor de (godsdienstige-) geschiedenis, de complexiteit van het leven doorheen de eeuwen heen, hopelijk gaan je ogen dan nog eens open!

  Like

 5. Je kunt het ook anders zien, in Nederland hebben we een plaatsje waar de mensen allemaal zeer vroom zijn en op zondag een keertje of 5, bij voorkeur in klederdracht, naar de kerk gaan. De vrouwen hebben allemaal lange jurken, lange kousen en arm bedekking, en vaak ook nog een hoofddoek of hoedje. Zo lopen ze er door de week ook bij. We hebben het dan over autochtone Nederlanders welke in een zeer christelijke omgeving zijn opgegroeid………

  Like

 6. Ik ben weliswaar tegen een boerkiniverbod (het zet geen zoden aan de dijk en ik ben tegen het principe op bepaalde kleding te verbieden op stranden) maar ik ben ook tegen de boerkini. Maar laten we eerlijke zijn, de Boerkini past perfect binnen het Islamitisch gedachtengoed en is in overeenstemming met de Koran en de hadid. Ik vind het prima als mensen zulke documenten deels naast zich neerleggen maar begrijp wel het inconsequente handelen niet waarmee men het ene wat in de Koran staat als belangrijk beschouwd en het andere niet. Er zijn immers talloze boeken waar men uit kan leren, dus waarom aan de Koran zoveel belang hechten?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s