Samenwerkingsverband vakantieopvang van kinderen met zorgbehoefte

Er is in de  buitenschoolse kinderopvang in Antwerpen weinig vakantieaanbod voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte. De stad ondersteunt organisaties die dergelijke vakantieopvang aanbieden, en zet nu ook een permanent samenwerkingsverband met hen op.

Bij de beslissing tot reorganisatie van de stedelijke buitenschoolse kinderopvang in maart 2015 gaf het college als aandachtspunten mee dat het aantal opvangplaatsen behouden moest blijven, en dat er aandacht voor alle doelgroepen moest zijn.

Momenteel is er voor kinderen met specifieke zorgbehoeften weinig aanbod in het reguliere vakantieaanbod. Bijkomend zijn de middelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap beperkt en volstaan ze niet om opvang tijdens de vakanties voor ieder kind toegankelijk te maken.

Samenwerkingsverband

Om deze lacune op te vullen ging de stad in de zomer van 2016 een samenwerking aan met Orthopedagogisch Centrum Katrinahof,  Dienstverleningscentrum Sint-Jozef en vzw Voluntas. Deze partners engageerden zich om in hun (vakantie)werkingen in totaal 25 extra kindplaatsen te voorzien. Ook werd er een  intensieve onderlinge samenwerking en doorverwijzing opgezet. Op die manier vingen zij in juli en augustus vorig jaar 87 kinderen met een specifieke zorgbehoefte op. Deze  positieve ervaring leidt nu tot een permanent samenwerkingsverband dat de vakantieopvang voor kinderen met een zorgbehoefte verder uitbouwt.

Maximaal inclusief

Niet alleen zullen de partners in de zomer- en herfstvakantie opnieuw extra opvangplaatsen binnen hun werkingen creëren. Ook zetten ze binnen het samenwerkingsverband in op een duurzaam aanbod dat maximaal inclusieve opvangmogelijkheden biedt voor kinderen met een zorgbehoefte. Hiervoor wordt een verkennend traject opgezet met de organisatoren van speelpleinwerkingen in de stad.

“Voor alle kinderen met een opvangbehoefte moet een kwalitatief aanbod voorzien worden”, stelt schepen Ait Daoud. “Als stad hebben we dan ook afspraken gemaakt met de zorgsector om een aanvullend vakantieaanbod in te richten. Daarnaast zullen deze partners intensief samenwerken met vzw Koraal, die in haar speelpleinwerking ook opvang voor kinderen met een zorgbehoefte voorziet. Op die manier krijgen de kinderen met een specifieke behoefte een leuk vakantieaanbod, afgestemd op  hun noden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s