Stad werkt historisch tekort aan kinderopvang weg

De stad Antwerpen kampt met een historisch tekort aan kinderopvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar. De vraag is vooral groot naar meer opvang waar ouders een tarief betalen dat is aangepast aan hun inkomenssituatie. Daarom besloot het Antwerpse stadsbestuur om opnieuw budget vrij te maken en extra plaatsen te creëren.

De stad heeft als doelstelling om tegen het einde van deze bestuursperiode het tekort aan kinderopvang weg te werken en de Barcelonanorm te halen. Deze norm stelt dat er per 100 kinderen 33 opvangplaatsen moeten zijn.

“Bij mijn aantreden in 2013 erfde ik een tekort van een 1800-tal plaatsen. Dit tekort aan kinderopvang stelt de werkende Antwerpenaar voor een enorme uitdaging”, stelt schepen Ait Daoud. “Door ondersteuning aan startende ondernemers en financiële inspanningen ten voordele van onze gezinnen, is dit tekort bijna weggewerkt. Momenteel zijn er nog een 200-tal opvangplaatsen tekort ten opzichte van de Barcelonanorm. Ik hoop deze norm nog voor het einde van dit jaar te behalen!”

Verschillende soorten kinderopvang

Ouders kunnen terecht bij initiatieven met een vaste prijs of initiatieven met een prijs volgens inkomen. De vraag naar kinderopvang is vooral groot wat betreft opvang waar ouders een tarief betalen dat aangepast is aan hun inkomenssituatie. Daarom voorziet de stad Antwerpen ook kinderopvang met de kinderopvangtoelage. Via deze toelage betaalt de stad Antwerpen een deel van de factuur van de ouder (afhankelijk van het inkomen), waardoor ook opvang met een vaste prijs betaalbaarder wordt voor de ouder.

Omdat de middelen vanuit Kind & Gezin niet toereikend zijn voor een grootstad als Antwerpen, waar er een grote nood en een zeer divers publiek is, springt de stad ook zelf bij en heeft ze het systeem van presubsidiëring opgezet. Via deze toelage kunnen opvanginitiatieven die (nog) geen subsidies krijgen van Kind & Gezin toch een inkomensgerelateerde prijs vragen aan hun klanten.

Extra budget

Vorig jaar investeerde de stad 2,6 miljoen euro waarmee ze 414 plaatsen kon bijcreëren. Het stadsbestuur besliste om ook dit jaar opnieuw extra budget vrij te maken zodat meer opvanginitiatieven kunnen opstarten of een omschakeling organiseren naar inkomensgerelateerde opvang. Dit jaar stelt de stad hiervoor 2 miljoen euro ter beschikking. Het college keurde vandaag de steun aan 9 initiatieven goed. Zij zorgen samen voor 225 bijkomende nieuwe plaatsen. Deze plaatsen moeten binnen het jaar opgestart zijn. Eerder dit jaar keurde het college ook al de omschakeling van 103 plaatsen van een vaste prijs naar een inkomensgerelateerde prijs goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s