130 nieuwe nestkastjes voor gierzwaluwen

Gierzwaluwen zijn belangrijk in onze stad. Na een tocht van duizenden kilometers arriveren ze elk jaar in Antwerpen om te broeden. Samen eten ze hier tot 20.000 insecten per dag en zorgen zo mee voor een natuurlijk evenwicht in ons ecosysteem. Maar door de betere isolatie van woningen vinden ze steeds minder openingen om hun nestjes in te bouwen.

Als schepen van Leefmilieu ben ik natuurlijk niet tegen het isoleren van woningen. Daarom investeert de stad Antwerpen samen met Natuurpunt en de Vlaamse Overheid in een gierzwaluwenproject. De stad stelt 130 nestkastjes ter beschikking en hangt ze ook gratis op. Waar? Hiervoor doen we een oproep aan de Antwerpenaar om de gevel van zijn huis ter beschikking te stellen.

Vogelliefhebber Michaël Pas is peter van het project. Hij overtuigde alvast een tiental buren om een nestkastje op te hangen. Hier wil ik hem graag voor bedanken. Het is een mooi project waarbij zowel mens als dier zich goed kunnen voelen in onze stad.

Zou jij ook een nestkastje aan je gevel willen? Stel je kandidaat via vogelwerkgroep@natuurpuntantwerpenstad.be

Wel stelt de gierzwaluw enkele eisen aan haar nestplaats:
• Een dakrand die gericht is naar het noorden of het oosten is het best.
• Er is een vrije valhoogte van minimaal 5 meter nodig.
• Bomen, palen of draden mogen de aanvliegroute niet belemmeren.
• Gierzwaluwen leven in kolonies. Probeer dus meerdere kasten te hangen of overtuig je buren.

Ook de districten Borgerhout, Antwerpen en Berchem zijn partners in het project. Wie geen nestkast hangt, kan nog altijd aan het project deelnemen door nesten van gierzwaluwen te melden via de website www.waarnemingen.be van Natuurpunt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s