Stedelijke basisschool Het Palet wint subsidie voor natuurspeelplaats

De stad Antwerpen helpt scholen die willen werken rond het milieu via het programma ‘EcoScholen Antwerpen’. EcoScholen die inzetten op een groots milieuproject maken in april of oktober kans om een subsidie tot 7 500 euro te winnen. Stedelijke basisschool ‘Het Palet’ won tijdens deze indieningsronde en zal het bedrag gebruiken om hun speelplaats te vergroenen.

Stedelijke basisschool Het Palet heeft al een jarenlange traditie van milieuwerking. De school zet in op ervaringsgericht onderwijs en zoekt aansluiting bij ieders talent, kennis en interesse. Nadenken over hun verblijfsruimte en de best mogelijke, natuurlijke omgeving maken voor hun leerlingen, hoort daar ook bij.

In het Palet zien ze het immers groots. Het uiteindelijke doel is de speelplaats van 3000 m² om te vormen tot 1 grote, groene oase. Met voldoende uitdaging, natuurbeleving, avontuur en rustplaatsen voor hun leerlingen.

“Opgroeien in de stad is leuk, ook al is het soms wat zoeken naar groene ruimtes”, stelt Schepen Nabilla Ait Daoud. “Net daarom zet ik in op vergroening, niet enkel binnen de stad, maar ook binnen scholen en kinderdagverblijven. Hoe jonger kinderen in contact komen met de natuur, hoe beter voor hun verdere ontwikkeling. Het vergroenen van een buitenruimte is meer dan enkel ‘groener’ maken. Het gaat ook om het aangenamer en leuker maken van de buitenruimte. De uitdagende speel- en ontspanningsmogelijkheden die met natuurlijke materialen geïntegreerd worden in de omgeving, zetten aan tot fantasie en creativiteit, maar ook tot extra leermogelijkheden, waarbij spelen en leren hand in hand gaan. Niet alleen de kinderen uit deze school, maar ook de buurt kan de natuur hier echt beleven, en dat biedt een grote meerwaarde.”

Derde keer, goede keer

Het Palet dong voor de derde keer mee naar de wedstrijdsubsidie. Waar de vorige aanvragen draagkracht misten, slaagden ze er deze keer wel in de jury volledig te overtuigen. De school raakte niet ontmoedigd door eerdere deelnames, ze bleef verder investeren in het project.

Na eerdere deelnames kreeg de school tips en aandachtspunten aangereikt door de beoordelingscommissie. Dankzij coaching van de stad, slaagde de school er ook in om leerlingen en ouders bij het ontwerpen te betrekken. De school heeft ook haar rol als ankerpunt binnen de buurt ten volle uitgespeeld. De nieuwe speelruimte zal zo veel als mogelijk ook voor verenigingen uit de buurt toegankelijk zijn, ook buiten de schooluren. Het Palet kon dankzij die realisaties een gedragen project indienen.

Meer dan een natuurspeelplaats

De school zet in haar plan ook stevig in op de koppeling van hun milieu-educatieve werking aan deze nieuwe, groene ruimte. Ze zullen ze optimaal gebruiken tijdens zo veel lessen als mogelijk. Zo draagt de school niet alleen actief bij tot de biodiversiteit en inheemse natuur, maar creëert ze ook optimale leerkansen binnen de andere lessen. Hierbij staat de ervaring van de natuur centraal, gekoppeld aan kennis opdoen, vaardigheden verwerven en attitudes ontplooien. Het respect voor de natuur kan er alleen maar wel bij varen.

De stad kijkt benieuwd naar de resultaten van Het Palet in de komende maanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s