Expo ‘Minder grijs, meer groen’ in het EcoHuis

Het EcoHuis helpt Antwerpenaren om ecologisch te bouwen, te wonen en te leven. Een groene stad is daar een belangrijk onderdeel. De expo ‘Minder grijs, meer groen’ focust zich op het vergroenen van de eigen woning. Want daaraan kan iedereen makkelijk zijn plantje bijdragen.

Een tuin op jouw maat
Het is momenteel hét seizoen om te tuinieren en in Antwerpen zijn er tal van mogelijkheden. Ecologisch tuinieren is in opmars, maar ook als buurt samentuinen of kiezen voor groene gevels wekt steeds meer interesse. Terecht, vind ik, want het zijn stuk voor stuk fantastische initiatieven. Ze streven niet enkel de klimaatdoelstelling na, maar maken onze stad ook nog aangenamer om in te leven. Daarnaast zijn er nog de groene voortuinen, geveltuinen met bloembakken, groendaken en kringlooptuinen. Voor ieder wat wils, zeg maar.

Aanpassing politiecodex
Als stad willen we een groene woonomgeving écht promoten. Recent pasten we daarom de politiecodex aan en werden de regels rond geveltuinen enorm versoepeld. Heb je geen plaats voor een geveltuin? Geen probleem. Ook de wetgeving rond het plaatsen van bloempotten tegen gevels is aangepast. Zo mag je nu dubbel zoveel plaats gebruiken voor jouw groen op straat: 60 centimeter in plaats van 30, zolang er voldoende vrije doorgang blijft. Die maatregel is een primeur in Vlaanderen.

Op die manier kunnen we allemaal samen een bijdrage leveren voor een groenere, gezondere en aangenamere stad. Want vele kleintjes…

Samenhorigheidsgevoel
Deze aanpassing in de politiecodex is trouwens ook goed nieuws voor wie een zitbank aan z’n voorgevel wil. Vroeger met 30 centimeter was dat vrij krap, met 60 centimeter hoef je jouw benen nu niet meer op te trekken. Deze maatregelen zullen ook het samenhorigheidsgevoel versterken. Want een groene stad creëer je samen, niet alleen. Zo’n stad heeft de hulp nodig van alle inwoners.

Plantwerpen
Deze nieuwe expo in het EcoHuis komt bij de al bestaande over groendaken. Die kan je nog steeds bezoeken op het dak van het EcoHuis. Ook online kan je jou laten inspireren. Zo vind je op de blog van het EcoHuis alle info over vergroenen. Daarvoor moet je – heel toepasselijk – surfen naar www.plantwerpen.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s