Stad Antwerpen lanceert Samen Klimaatactief om duurzaam én kostenbewust te ondernemen

In 2015 keurde de stad Antwerpen een ambitieus klimaatplan goed. Hierin staan de initiatieven om van Antwerpen een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050. Om dit te realiseren zijn inspanningen van iedereen nodig. Daarom lanceert de stad nu ook ‘Samen Klimaatactief’ , een portaal voor ondernemers.

“Klimaatplannen zijn dezer dagen alomtegenwoordig. Het wordt echter hoog tijd om ook op grotere schaal werk te maken van de praktische uitvoering van al deze plannen”, verduidelijkt schepen Nabilla Ait Daoud. “Vanuit de stad geven we ook zelf het goede voorbeeld. We leggen voor onszelf de lat hoger door een daling in CO2 tegen 2020 met 50 procent voorop te stellen in plaats van met 20 procent. De stad zet onder meer in op energiebesparende maatregelen in de eigen gebouwen, meer duurzame vervoersmiddelen, blauw-groene netwerken doorheen de stad en groene energievoorzieningen zoals warmtenetten.”

Ook gezinnen en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Daarbij wil de stad een ondersteunende rol spelen. Particulieren kunnen reeds lang terecht in het EcoHuis voor advies rond duurzame initiatieven. En die aanpak werkt.

Tot nu was er echter weinig ondersteuning voor ondernemingen en bedrijven. Daarom verkende Stadslab2050 samen met de tertiaire sector de opportuniteiten in het spoor ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Als direct gevolg daarvan nam de stad het initiatief om met bedrijven, sectororganisaties en strategische partners een kansrijk business-model voor Samen Klimaatactief uit te werken.

Samen Klimaatactief
Elke ondernemer kan vanaf nu terecht op www.samenklimaatactief.be  voor informatie, inspiratie en advies op maat over energiebesparende maatregelen.

Op de website reikt Samen Klimaatactief tips en tricks aan voor energiebesparende maatregelen. Bedrijven die hun eigen duurzame doelstellingen reeds in praktijk brachten lichten de voordelen toe. De website biedt bovendien handige tools aan waarmee een bedrijf het huidig energieverbruik of ecologische voetafdruk onder de loep kan nemen, net als een uitgebreid overzicht van de subsidiemogelijkheden.

Samen Klimaatactief geeft advies en doet gericht voorstellen voor zowel kantoren, lichte industrie als retailbedrijven. Ook organisaties die niet onder één van deze categorieën vallen, vinden er nuttige investeringsvoorstellen. Het gaat hierbij zeker niet alleen over grote energiebesparingsprojecten. De voorstellen kunnen gaan van zeer eenvoudige tot complexere ingrepen.

Ondernemingen die willen overgaan tot actie en een project willen uitvoeren kunnen via een gesloten platform offertes opvragen en contacten leggen met bedrijven die hen hierbij kunnen helpen.

Naarmate het platform groeit zal een sterk en dynamisch netwerk ontstaan van ondernemingen die energie-efficiëntie en hernieuwbare energie hoog in het vaandel dragen.

Bedrijven die een stapje verder willen gaan en zich profileren als geëngageerd verantwoord ondernemer kunnen partner worden van Samen Klimaatactief. Via het platform krijgen zij de kans hun organisatie en producten in de kijker te zetten.

Concessieovereenkomst
Het college keurde vandaag de concessieovereenkomst goed voor het verdere beheer en de verdere ontwikkeling van Samen Klimaatactief. Jan Jaeken, bedrijfsvoerder van Milvus en voorzitter van Flux50 start hiertoe de onderneming Samen Klimaatactief op. Stad Antwerpen wordt lid van de adviesraad.

Samen Klimaatactief vertrekt vanuit Antwerpen en richt zich in eerste instantie op Antwerpse bedrijven. Deze kunnen voor hun klimaatinspanningen van de stad een label/charter krijgen en op termijn een award winnen voor het meest innovatieve en/of ambitieuze project. Maar uiteindelijk is Samen Klimaatactief er voor alle ondernemers in Vlaanderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s